Bepanthen

Rode pipomond en -neus

Rode pipomond en -neus

Blog

Wie bent u?

  • Zwanger
  • Baby's en Ukkies
  • Peuters tot Pubers
  • Volwassen
  • Senioren
  • Professionals

Moeder Lilian (43 jr) schrijft voor Bepanthen elke maand herkenbare verhalen over haar kinderen Joaquin (7 jr), Yannick (6 jr) en India (3 jr).

Rode pipomonden en piponeuzen

Amsterdam, 6 december 2017

En zo slaat het weer om naar nat, winderig en guur. Toch houden mijn kinderen gewoon vast aan de mooi-weer-vibe. Wanneer mijn zonen van zes en acht hun eigen kleren kiezen, komen ze aanwandelen in t-shirts. Kou bestaat in hun ogen niet. En mijn dochter India zou het liefst het hele jaar rondlopen in een rokje met blote benen en slippers. Haar maillot mag van haar pas een paar seconden voordat ze naar de peuterspeelzaal vertrekt aan. Eenmaal terug thuis belandt diezelfde maillot direct in een hoopje bij de deur.

Maar ondanks dat de kou volgens hen niet bestaat, is diezelfde kou inmiddels al weer af te lezen aan hun gezichten. De wangen worden schraler. En de eerste pipomond hebben we al weer gehad. Met een rode pipomond bedoelen wij thuis die ring van rode schraalheid om de mond. Dat voelt niet lekker en dus gaan ze er vaak zonder dat ze het merken aan likken. Waarschijnlijk om het trekkerige gevoel tegen te gaan. En daardoor wordt het al gauw van kwaad tot erger. Tot er sprake is van een duidelijke pipomond. Mijn zonen hebben het gelukkig maar af en toe.

Vooral de kleinste heeft langdurig schraalheid door de omslag van het weer. Sinds het weer kouder en natter is geworden, wrijft ze steeds aan haar gevoelige neusje. En dat arme neusje wordt alsmaar schraler en roder en breidt zich uit naar haar mond.

Daarmee is voor haar officieel smeerweer aangebroken. Niet te verwarren met de zonnebrandcrèmesmeertijd in de zomer. Die kan ze zich nog goed herinneren. India is geen fan van al dat gesmeer, maar de angst voor verbranden door de zon zit er genoeg in dat ze altijd braaf bleef stil staan. “Waarom dat?” vraagt mijn dochter nu wijzend naar de tube Bepanthen Beschermende Zalf waarmee ik op het punt sta haar wangen, neus en mond mee in te smeren. “Er is toch geen zon? En ik heb ook geen pipomond.” “Dit is koucrème”, leg ik haar uit. Ik krijg een nadenkende frons als antwoord. “Het is niet koud”, zegt ze en ze wijst naar haar blote benen aangezien de maillot alweer in een prop bij de voordeur ligt. “Windcrème?” probeer ik. Nee, daarvoor waait het niet hard genoeg, meent ze met een kennende blik richting raam. “Rode neuzencrème dan?” “Heb ik dan een piponeus?” vraagt India. Samen wandelen we naar de badkamer en kijken aandachtig in de spiegel naar haar rode, schrale wipneus. “Ik wil geen piponeus”, zegt India. En dus gaan we smeren. En staat ze netjes twee tellen stil voor het ritueel. Elke dag weer. “Voor mijn piponeus, ” zegt ze belerend tegen haar broers. “En voor rode, schrale pipomonden.”

Samen op reis

Amsterdam, 6 september 2017

We gaan op reis. Samen. Mijn dochter India en ik. En ook nog eens in het vliegtuig. Daarin is ze met haar bijna twee jaren levenservaring nog nooit geweest. Over twaalf uur zijn we in Singapore. Daar brengen we twee weken door bij een vriendin. Mirjam Palmboom noemt mijn dochter haar. Vanwege de palmbomen rond het zwembad bij haar huis.

Maar eerst moeten we die vlucht nog door zien te komen…

We denken samen lang na over wat we nodig hebben. Pinkie, haar zachte konijntje, boekjes, kleurboekjes en stickerboekjes. Die laatste is zeker geschikt voor 20 minuten lol en met een paar kleurpotloden en stiften misschien wel drie kwartier. Pfff.

Ook mijn plastic vloeistoffenzakje pakken we samen in. Appel-banaan knijpfruitzakjes, waterflesje, tandpasta en het tubetje van Bepanthen Baby Zalf. Daar smeren we later in het vliegtuig samen met een getuite mond onze droge wangen mee in. Wat kan je huid toch uitdrogen in een vliegtuig. Die zak met tubes fascineert haar minstens even erg als haar eigen zakje met speelgoed. Aandachtig bekijkt ze de tube van Bepanthen met de baby en z’n beentjes in de lucht. ‘Voor baby’s,’ zegt ze met een stem die er geen twijfel over laat bestaan dat zij daar niet meer toebehoort en mikt de tube weer terug in het zakje.

Onze plek in het vliegtuig ziet er veelbelovend uit. Ze heeft haar eigen stoel en genoeg ruimte bij onze voeten voor het uitstallen van haar bakjes en ander klein speelgoed dat ze in het tasje heeft weten te proppen. De maaltijd die we voor haar overhandigd krijgen, stelt teleur. Vooral potjes babyvoeding. ‘Voor baby’s’, zo keurt ze weer stellig af.

We kijken een tekenfilm, ze eet drie happen van mijn maaltijd en krult zich tot mijn verbazing al op in m’n schoot, met Pinkie in haar armen. Ze draait, ze strekt zich, ze glijdt van m’n schoot, ze kruipt weer terug, draait, strekt en vindt na een half uur gewurm eindelijk haar plekje. Eindelijk rust. Voor haar en voor mij. Ik zet m’n koptelefoon op en ga tevreden naar een film kijken.

Nog geen half uur later vliegt er een armpje verschrikt de lucht in en schiet m’n koptelefoon van m’n hoofd. India is wakker en niet in een goede bui. ‘Billen kriebel’ verklaart ze en hopt met een gekwelde blik van haar ene beentje op de andere. We vertrekken naar de wc, gewapend met luier en billendoekjes. Haar billen zijn rood en geprikkeld. Iets wat ze normaal gesproken niet heeft. Begeleid door gepiep gaat de luier om. Ik beloof haar dat het goed komt en na haar eerste verzet besluit ze me toch te geloven. Samen hupsen we terug naar onze stoel. Ik omdat ik de stemming erin probeer te houden, en zij vanwege haar schurende billetjes.

Het zakje vol met vloeistoffen komt tevoorschijn en na even rommelen ook de tube van Bepanthen met de bekende roze baby met de zwaaiende beentjes in de lucht. ‘Voor baby’s?,’ zegt ze vragend. ‘Ja,’ zeg ik, ‘voor baby’s maar ook voor hele grote meisjes met kriebelbillen. ‘ Even later, ingesmeerd en wel, lezen we samen gezellig een boekje met flappen en geluidjes. ‘Soms ben ik wel baby,’ mompelt ze en kruipt tevreden tegen me aan. ‘Maar ook een groot meisje.’

Ik neem voor dat we bij terugkomst in Nederland snel Bepanthen Beschermende Zalf gaan aanschaffen. Een tube voor grote peutermeisjes.

KOAG: 80-0817-1245

Product dat helpt bij schrale lippen en neuzen

Ook in ons assortiment

Bepanthen Beschermende Zalf
Bepanthen Beschermende Zalf

Bepanthen Beschermende Zalf beschermt en verzorgt droge, schrale en kwetsbare huidplekken zoals lippen, wangen, knokkels en vingers, ellebogen en hielen.

Meer info »
Bepanthen Baby Zalf
Bepanthen Baby Zalf

Bepanthen Baby Zalf beschermt en verzacht rode babybilletjes. De zalf bevat een hoge concentratie vetten (65% lipiden), die een beschermend laagje achter laten zonder de huid af te sluiten.

Meer info »
Bepanthen Eczeem Crème Medisch hulpmiddel
Bepanthen Eczeem Crème

Bepanthen Eczeem Crème verlicht effectief jeuk en roodheid. Bepanthen Eczeem Crème is een medisch hulpmiddel, lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

Meer info »