Bepanthen

Wat is eczeem?

Wat is eczeem?

Eczeem

Wie bent u?

  • Zwanger
  • Baby's en Ukkies
  • Peuters tot Pubers
  • Volwassen
  • Senioren
  • Professionals

Eczeem is een verzamelnaam van allerlei aandoeningen die rode, jeukende uitslag tot gevolg hebben. Kortgezegd is eczeem een ontsteking van de bovenste huidlagen met als gevolg jeuk, roodheid en zwelling. Bij elke vorm van eczeem kan een verdikking en verharding van de huid ontstaan door wrijven en krabben. Eczeem komt voor bij alle leeftijden: van baby’s tot kinderen, van volwassenen tot oudere mensen.

Wist je dat bijna 1 miljoen Nederlanders regelmatig jeuk hebben en worden geconfronteerd met rode, schrale huidplekken? Eczeem staat daarmee op nummer 4 in de top 10 van chronische ziektes.*

Hoe ontstaat eczeem?

De oorzaak van eczeem is vaak niet bekend. Wel weten we dat verschillende factoren een rol spelen bij het ontstaan van eczeem, bijvoorbeeld aanleg of erfelijkheid, allergenen, niet-allergene factoren, droge huid of lucht. Lees hier meer over de oorzaken van eczeem.

Verschillende soorten eczeem

Contacteczeem

Bij contacteczeem kan de oorzaak vaak achterhaald worden. Het eczeem is namelijk getriggerd door contact met een stof die allergie kan veroorzaken. Contacteczeem is een flink jeukende huidontsteking, die vaak beperkt blijft tot één eczeemplek. De jeuk en roodheid houdt een paar uur tot een paar dagen aan.

Constitutioneel (atopisch) eczeem

Constitutioneel of atopisch eczeem is een chronisch jeukende huiduitslag of huid door een ontsteking. De stof of situatie die de eczeem triggert, is vaak niet aanwijsbaar. Bij 90% ontstaat de aandoening voor het 5e levensjaar. Bij de helft is het eczeem voor de puberteit verdwenen.

Lees meer over de verschillende soorten eczeem.

Zo behandel je eczeem: Bepanthen Eczeem Crème

Mensen met eczeem hebben van nature een andere vetsamenstelling in de huid: de huid is droger. De eerste stap is om je huid goed te verzorgen zodat het eczeem rustig blijft. Smeer de eczeemplekken naar behoefte in met Bepanthen Eczeem Crème. Lees meer over eczeem behandelen. 

Bepanthen Eczeem Crème bevat geen cortisonen en is geschikt voor licht tot matig eczeem. Bepanthen Eczeem Crème wordt gebruikt op de intacte huid. Bepanthen Eczeem Crème is een medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing

Lees meer over Bepanthen Eczeem Crème.

* Bron: CBS, juni 2013: 16,7 mln inwoners in Nederland, waarvan 2,5 mln 0-12 jaar; Vereniging voor mensen met constitutioneel eczeem, www.vmce.nl
** Kruidvat Test & Tell (n=43), 2017

Ook in ons assortiment

Bepanthen Eczeem Crème Medisch hulpmiddel
Bepanthen Eczeem Crème

Bepanthen Eczeem Crème verlicht effectief jeuk en roodheid, zonder cortisonen (geen hormonen). Bepanthen Eczeem Crème is een medisch hulpmiddel, lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

Meer info »
Bepanthen Beschermende Zalf
Bepanthen Beschermende Zalf

Bepanthen Beschermende Zalf beschermt en verzorgt droge, schrale en kwetsbare huidplekken zoals lippen, wangen, knokkels en vingers, ellebogen en hielen.

Meer info »
Bepanthen Verzorgende Crème Onmisbaar
Bepanthen Verzorgende Crème

Bepanthen Verzorgende Crème verzorgt, verzacht en verfrist de geprikkelde huid. Verzacht en verfrist ruwe, schrale handen en voeten.

Meer info »