Bepanthen

Wat is luieruitslag?

Wat is luieruitslag?

Luieruitslag

Wie bent u?

  • Zwanger
  • Baby's en Ukkies
  • Peuters tot Pubers
  • Volwassen
  • Senioren
  • Professionals

Luieruitslag komt veel voor bij baby’s. Vrijwel elk kind krijgt er in de jongere jaren wel een keertje mee te maken. Het is ook heel normaal dat het voelt als ouder alsof je iets verkeerd hebt gedaan, maar maak je geen zorgen want dat heb je niet. Dit kan gebeuren. De huid van je kleintje is natuurlijk gevoelig en rode billetjes zijn niet leuk om te zien, maar luieruitslag is gelukkig wel te behandelen. Lees meer.  

Hoe ontstaat luieruitslag?

Het is waarschijnlijk niet zo moeilijk om je voor te stellen dat een warme, vochtige omgeving zoals een babyluier, irritatie kan veroorzaken voor je baby’s huid. Luieruitslag ontstaat daarom vaak doordat een natte luier – maar ook bijvoorbeeld vochtig ondergoed - te lang in aanraking is geweest met het kwetsbare huidje van je kind. Daarnaast kunnen rode babybilletjes ook voorkomen bij doorkomende tandjes en kiezen, of als je kleine overgaat op andere voeding.

Je baby’s urine veroorzaakt vochtigheid en creëert de perfecte omstandigheid voor luieruitslag. Voeg bij deze vochtigheid nog een klein beetje wrijving van de luier (of de randjes van de luier) en de enzymen uit de babyontlasting toe en voilà: je hebt een perfecte omgeving waarin luieruitslag zich makkelijk kan ontwikkelen.

Het is niet moeilijk om te begrijpen dat zo’n dampige, warme omgeving in een babyluier de babyhuid geïrriteerd raakt. Als de natuurlijke beschermlaag van de babybilletjes eenmaal is niet meer intact is, word je ineens geconfronteerd met rode plekjes op de billen van je kleintje die je liever niet ziet.

Symptomen van luieruitslag

  • Roodheid, schrale huidplekjes of vlekken op de billetjes, in de liezen of de huid rondom het luiergebied van je baby’tje.
  • De huid met de uitslag/rode plekjes kan warm aanvoelen.
  • Het gedrag van je baby kan veranderen en je kindje kan onrustiger zijn dan anders. Je kindje kan bijvoorbeeld makkelijker gaan huilen bij het aanraken of wassen, of  ’s nachts vaker wakker worden door het ongemak van de gevoelige rode huid.

Luieruitslag kan het humeur van je kleintje behoorlijk beïnvloeden, met name zodra de luier verwisseld wordt.  Sommige baby’s vinden het zelfs heel onprettig als de gevoelige rode billetjes worden aangeraakt of gewassen. Je baby’tje kan zelfs beginnen te huilen door een zachte aanraking op de gevoelige huid.

Tip: Bepanthen Baby Zalf bij luieruitslag

Luieruitslag kan erg vervelend zijn, maar is gelukkig wel goed te behandelen. Met Bepanthen Baby Zalf.

Door de speciale samenstelling legt Bepanthen Baby Zalf een beschermend laagje op het kwetsbare huidje. Het doorzichtige laagje sluit de huid niet af, maar laat haar ademen zodat het huidje haar natuurlijke kracht behoudt. Bovendien bevat Bepanthen Baby Zalf dexpanthenol (5%) om het natuurlijke huidherstel te ondersteunen.

Wanneer de huid weer gaaf is en hersteld, is het belangrijk de billetjes van je kleintje met name bij de luierwissel voor het slapen gaan in te smeren. Bepanthen Baby Zalf legt namelijk een beschermend laagje op het kwetsbare huidje. Het sluit de huid niet af, maar laat haar ademen zodat het huidje haar natuurlijke kracht behoudt en ’s nachts optimaal is beschermd.

Verkrijgbaar in 30gram en 100gram.

Lees ervaringen van andere moeders en vaders met Bepanthen Baby Zalf.