Tips | Baby slaapt niet door

Onze baby slaapt niet door. Wat nu?!

Ah slaap… Iets dat je als vanzelfsprekend beschouwt totdat je pasgeboren baby om de hoek komt kijken. Het is iets waarvan je voelt alsof je het nooit meer zult ervaren. Mijn jongste is nu vier en ondanks een nachtmerrie hier en daar, krijgt ons huishouden over het algemeen een goede nachtrust. We kunnen nog steeds elke dag om 6 uur opstaan, maar dat is niet zo erg als je 8 uur achter elkaar hebt gehad. Dus toen Bepanthen contact opnam en me vroeg om mijn slaaptips door te geven, greep ik de kans aan om andere uitgeputte nieuwe ouders te helpen.

1. Routine

De eerste paar maanden is het erg moeilijk om een goede routine op gang te krijgen, maar mijn eerste advies is om eraan vast te houden! Een lekker warm bad, daarna luiers aan en met warme melk in bed knuffelen. We hebben er altijd voor gezorgd dat ze comfortabele seizoenspyjama’s aan hadden.

Omdat de nacht het langst is, zullen ze lang dezelfde luier aanhebben. Het is dan ook een goed idee om een babycrème of luierzalf zoals Bepanthen Baby Zalf te gebruiken bij elke luierwissel vóór het slapengaan. Het helpt echt om te beschermen tegen de oorzaken van rode babybilltjes, die niet alleen vervelend en pijnlijk zijn voor je baby, maar ook de slaap kan verstoren.

2. Tot rust komen

Met mijn oudste kind hebben we een prachtig slaapliedjesapparaatje gekocht. Het zong zachtjes slaapliedjes en projecteerde sterren op het plafond. Ze vond het heerlijk om dit aan te hebben terwijl ze in slaap viel. Ik probeerde zo min mogelijk te moederen zodat ze kon wennen aan mijn afwezigheid. 

3. Temperatuur

Het is erg belangrijk om de juiste temperatuur in de slaapkamer van je baby te hebben. Niet alleen voor hun veiligheid, maar ook om ervoor te zorgen dat ze 's nachts niet te warm of te koud worden. Wat er op zijn beurt voor kan zorgen dat ze een verstoorde nachtrust hebben.

4. 's Nachts wakker worden

Baby's worden natuurlijk midden in de nacht wakker. Mijn beide kinderen waren heel verschillend. Mijn kleinste meid viel rustig weer in slaap met haar slaapliedje, terwijl mijn jongen wilde dat ik in zijn kamer wachtte totdat hij weer in slaap viel. Het is een heel goed idee om met je partner af te wisselen, zodat de baby niet gehecht raakt aan één (uitgeputte!) ouder om hen te helpen slapen. Elk kind is anders en je raakt snel gewend aan wat ze leuk vinden.

5. Wees niet te streng voor jezelf

Toen ik een peuter had en er een kleine baby bij kreeg, was ik me er heel erg van bewust dat het ene kind het andere wakker maakte. Ondanks onze onderhouden bedroutine. Soms nam ik er eentje bij me in bed voor een knuffel en wachte totdat ze weer in slaap vielen. Soms werden routines ook verstoord door groeispurten of ziekteverschijnselen. Dit hoort er ook gewoon bij! Het beste dat je kunt doen, is onthouden dat, hoewel het een heel leven lijkt, je baby's maar een korte tijd zo klein zijn en dat uiteindelijk iedereen een goede nachtrust zal krijgen. Beloofd!

Emma

Dit artikel is geschreven door Emma. Emma is een moeder van twee en oprichtster van de blog over ouderschap en levensstijl, Brummy Mummy of 2! Op haar blog behandelt Emma alle aspecten van het gezinsleven, van ouderschapstips tot productrecensies.