Overstappen van borstvoeding op flesvoeding

De afgelopen maanden heeft je lichaam een flinke prestatie geleverd. Er is een kindje in je gegroeid, je bent bevallen en heb je dit kleine wondertje ook nog borstvoeding gegeven.

Groot gelijk als je na een tijdje over wilt stappen op flesvoeding. Onthoud wel dat het overstappen lichamelijk gevolgen kan hebben voor jou en je kleintje...

Stoppen met borstvoeding

Stoppen met borstvoeding heeft verschillende motivaties. Zo kan het niet lekker lopen en moet je wel stoppen. Of kan het praktisch niet meer haalbaar zijn of ben je er gewoon klaar mee. Je wilt natuurlijk ook weer wat onafhankelijker zijn en makkelijker een avondje uit gaan. Of je bent weer aan het werk, dan is kolven op kantoor niet voor iedereen even praktisch.

Genoeg redenen die door je hoofd gaan om het besluit te nemen: ik ga stoppen met borstvoeding.

Afbouwen borstvoeding

In één keer stoppen met borstvoeding is niet verstandig, dus bouw het geleidelijk af. Vervang stap voor stap jouw voeding door flesvoeding. Dit heeft wel tijd nodig want zowel lichamelijk als emotioneel heeft het impact.

Lichamelijke impact

Je lichaam zal de melkproductie geleidelijk moeten verminderen om uiteindelijk te stoppen. Daardoor kun je last krijgen van stuwing of juist gespannen borsten op het moment dat je een voeding over gaat slaan. Let dan ook op of je harde plekken in je borsten voelt, want je kunt borstontsteking krijgen als je te snel afbouwt. Voel je een harde plek, masseer deze weg, kolf de borst goed leeg of laat je baby deze toch leegdrinken.

Emotionele impact

Daarnaast heeft het stoppen met borstvoeding emotioneel impact. Je sluit namelijk een fase af waarin je intensief contact had met je kindje. Sommige moeders kunnen daar dan ook verdrietig van worden. Alles bij elkaar is het dus zeker belangrijk om de tijd te nemen om borstvoeding af te bouwen.

Tip: vergeet niet nog een mooie foto te maken van het voeden, voor later.

Impact op je kleintje tijdens het afbouwen van borstvoeding

Je kleintje zal ook moeten wennen aan andere voeding en een andere manier van drinken. Een aantal dingen kunnen bij je kleintje voorkomen:

 • Darmpkrampjes – doordat je kleintje moet wennen aan de samenstelling van flesvoeding of doordat je kleintje de fles te snel leegdrinkt.
 • Obstipatie – in tegenstelling tot moedermelk kunnen de darmpjes van je baby juist verstopt raken, doordat het moet wennen aan de andere samenstelling van de voeding.  
 • Andere poep – door andere voeding verandert ook de samenstelling van de ontlasting. Zo wordt het waarschijnlijk steviger, bruiner en ruikt het anders. De kwetsbare billetjes van je baby zijn nu extra gevoelig en kunnen rode babybillen (of luieruitslag) krijgen door de andere samenstelling van de poep. Smeer ze dus goed in met Bepanthen Baby Zalf. Aanbevolen door mama’s én kraamverzorgenden.
 • Fles weigeren – ze kunnen de fles weigeren doordat ze de speen niet fijn vinden, het kan dus even zoeken zijn naar de juiste speen. Ook hebben zij even nodig om aan de smaak van flesvoeding te wennen
 • Borst weigeren – Dit geldt voor de gulzige baby’s. Ze hoeven minder hun best te doen om voeding te krijgen uit een fles dus sommigen vinden het juist fijner dan uit jouw borst te drinken.

9 tips bij het overstappen van borstvoeding naar flesvoeding

 • Laat je kleintje vanaf het begin wennen aan een fles. Zo geven sommige moeders vanaf het begin ook één keer per dag borstvoeding uit de fles.
 • Zorg dat de flesvoeding bijna op lichaamstemperatuur is (rond de 35 graden)
 • Blijft je baby vragen om borstvoeding? Laat iemand anders hem dan voeden. Je baby verwacht dat hij/zij van jou borstvoeding krijgt, van een ander niet.
 • Wil je baby de fles niet pakken? Doe in het begin een paar druppels moedermelk op de speen.
 • Meng in het begin moedermelk en flesvoeding om je kleintje aan de smaak te laten wennen.
 • Pijnlijke en gespannen borsten? Koel ze met koude kompressen of masseer je borsten zachtjes. Of haal de druk eraf door te kolven of wel nog af en toe de borst te geven.
 • Neem vooral de tijd om af te bouwen. Dat is prettiger voor je baby én voor jouw lichaam.
 • Geniet ook vooral nog van de laatste periode dat je borstvoeding geeft! Straks is het echt klaar en ga je het misschien missen.
 • Zorg dat je Bepanthen Baby Zalf bij je hebt in de luiertas voor als je je kleintje moet verschonen onderweg. Smeer Baby Zalf bij elke luierwissel en leg een beschermend laagje op de billetjes.