Rode babybillen of luieruitslag

Baby’s die luiers dragen, kunnen uitslag op hun billetjes krijgen. Je herkent luieruitslag aan rode, schrale plekken in en rond het luiergebied. Luieruitslag staat in de volksmond dan ook wel bekend als rode babybillen of rode babybilletjes.

Wat zijn rode babybillen of luieruitslag?

Baby’s hebben een gevoelige en kwetsbare huid. Dat komt omdat de babyhuid nog geen beschermende zuurmantel heeft. De zuurmantel beschermt de huid tegen invloeden van buitenaf. Ook de hoornlaag is nog niet volgroeid en die heeft ook een beschermende functie.

De uitslag ontstaat als de huid van je baby wordt geprikkeld, bijvoorbeeld door het schuren van de luier. Dat kan gemakkelijk gebeuren, omdat urine en ontlasting de huid van je baby zacht en kwetsbaar maken. Rode babybilletjes kunnen ook voorkomen bij doorkomende tandjes en kiezen of als je kleine overgaat op andere voeding, zoals flesvoeding of vaste voeding.

Oorzaak van rode babybillen of luieruitslag

Je baby’s urine veroorzaakt vochtigheid en creëert de perfecte omstandigheid voor gevoelige, rode babybilletjes. Voeg bij deze vochtigheid nog een klein beetje wrijving van de luier (of de randjes van de luier) en de enzymen uit de babyontlasting toe en voilà: je hebt een perfecte omgeving waarin rode, schrale babybilletjes (of luieruitslag) zich makkelijk kan ontwikkelen bij jouw kleintje.

Het is niet moeilijk om te begrijpen dat zo’n dampige, warme omgeving in een babyluier de babyhuid geïrriteerd raakt. Als de natuurlijke beschermlaag van de babybilletjes eenmaal is niet meer intact is, word je ineens geconfronteerd met rode plekjes op de billen van je kleintje die je liever niet ziet.

Symptomen van rode babybillen of luieruitslag

 • Roodheid, schrale huidplekjes of vlekken op de billetjes, in de liezen of de huid rondom het luiergebied van je baby’tje.
 • De huid met de uitslag/rode plekjes kan warm aanvoelen.
 • Het gedrag van je baby kan veranderen: je kindje kan onrustiger zijn dan anders.
 • Je kindje kan bijvoorbeeld makkelijker gaan huilen bij het aanraken of wassen, of  ’s nachts vaker wakker worden door het ongemak van de gevoelige rode huid baby.

Behandelen van rode babybillen of luieruitslag

Door de speciale samenstelling legt Bepanthen Baby Zalf een beschermend laagje op het kwetsbare huidje. Voor de verzorging en bescherming van de tere babyhuid is dit belangrijk omdat de huid zo wordt beschermd tegen invloeden van buitenaf. Crèmes bevatten meer water en leggen geen laagje.

Daarom adviseren wij een baby zalf in plaats van een baby crème. Het doorzichtige laagje sluit de huid niet af, maar laat haar ademen zodat het huidje haar natuurlijke kracht behoudt. Bovendien bevat Bepanthen Baby Zalf dexpanthenol (5%) om het natuurlijke huidherstel te ondersteunen.

Bepanthen Baby Zalf

 • zonder parfum
 • zonder conserveermiddelen
 • zonder kleurstoffen
 • zonder parabenen

Voorkomen van rode babybillen en luieruitslag

Wanneer de huid na een periode van roodheid of luieruitslag weer gaaf en hersteld is, is het belangrijk de billetjes van je kleintje met name bij de luierwissel voor het slapen gaan in te smeren.

 • Verschoon regelmatig

  Verschoon de luier van je kind vijf tot zeven keer per dag. Laat de billetjes niet te lang in aanraking komen met urine en ontlasting. Dit kan de kans op rode babybillen (of luieruitslag) verminderen.
 • Luiermaat

  Zorg dat je de juiste luiermaat gebruikt. Als de luier te strak zit, kan dit extra irritatie veroorzaken. Deze irritatie kan voor rode, schrale babybilletjes (of luieruitslag) zorgen. Test de luier met je vinger: je vinger moet gemakkelijk tussen de huid en de luier passen.
 • Billetjes drogen

  Laat de billetjes van je kleintje tijdens het verschonen even een paar minuten in de open lucht ‘drogen’.
 • Luiertas

  Ga je de deur uit met je kleintje? Vergeet niet om een schone luier en een tube Baby Zalf mee te nemen, zodat je kindje niet te lang in een vieze luier zit.
 • Van voor naar achter...

  Maak de billetjes van je baby’tje van voor naar achteren schoon, niet andersom.
 • Één tot twee keer per week in bad

  Het is belangrijk dat je kleintje schoon is, maar dagelijks in bad wordt niet aanbevolen. Hiermee vergroot je de kans op uitdroging van de huid.
 • Geen zeep

  Gebruik schoon, lauw water om je baby te wassen. Zeep kan de huid irriteren.
 • Geen onnodige toevoegingen

  Gebruik geen geparfumeerde toiletartikelen of doekjes. Gebruik bij rode babybillen Bepanthen Baby Zalf, waarmee je een beschermend en doorzichtig laagje op de huid legt. Deze zalf bevat geen onnodige toevoegingen zoals parfum, kleurstoffen en conserveermiddelen. 
 • Dexpanthenol

  Gebruik bij rode babybillen een zalf met Dexpanthenol zoals Bepanthen Baby Zalf om het huidherstel van de zachte babybilletjes te ondersteunen. Benieuwd naar de andere ingrediënten van Bepanthen Baby Zalf
 • Elke luierwissel

  Gebruik Bepanthen Baby Zalf bij elke luierwissel. Masseer de zalf lichtjes met je vingertoppen op de billetjes en eventueel de omliggende huid. Vooral de luierwisseling vlak voor het slapen gaan is belangrijk, met name als je kleintje doorslaapt natuurlijk. Met Bepanthen Baby Zalf leg je een beschermend laagje op de kwetsbare huid, zo is je kleintje de hele nacht beschermd.
 • Ontwikkeling van je baby

  Let extra op bij doorkomende tandjes en overgang naar ander voeding, zoals flesvoeding of vaste voeding
 • Voorkomen

  Wacht niet te lang met smeren: voorkomen is beter dan genezen.