Verschillende soorten eczeem

Eczeem is een verzamelnaam van allerlei aandoeningen die rode, jeukende uitslag tot gevolg hebben. Kortgezegd is eczeem een ontsteking van de bovenste huidlagen met als gevolg jeuk, roodheid en zwelling.

Bij elke vorm van eczeem kan een verdikking en verharding van de huid ontstaan door wrijven en krabben. Eczeem komt voor bij alle leeftijden: van baby’s tot kinderen, van volwassenen tot oudere mensen.

Contacteczeem

Bij contacteczeem kan de oorzaak vaak achterhaald worden. Het eczeem is namelijk getriggerd door contact met een stof die allergie kan veroorzaken. Contacteczeem is een flink jeukende huidontsteking, die vaak beperkt blijft tot één eczeemplek. De jeuk en roodheid houdt een paar uur tot een paar dagen aan.

Constitutioneel (atopisch) eczeem

Constitutioneel of atopisch eczeem is een chronisch jeukende huiduitslag of huid door een ontsteking. De stof of situatie die de eczeem triggert, is vaak niet aanwijsbaar. Bij 90% ontstaat de aandoening voor het 5e levensjaar. Bij de helft is het eczeem voor de puberteit verdwenen. 

Zo behandel je eczeem

Mensen met eczeem hebben van nature een andere vetsamenstelling in de huid, de huid is droger. De eerste stap is om je huid goed te verzorgen zodat het eczeem rustig blijft. Smeer de rode, jeukende eczeemplekken naar behoefte in met Bepanthen Eczeem Crème.

Als de hoornlaag in een goede conditie is - het juiste vochtniveau heeft - kan zij ons optimaal beschermen en voelt de huid soepel, zacht en sterk. Als je last hebt van een droge gezichtshuid zijn de huidvetten afgenomen. Er wordt niet alleen minder vocht vastgehouden, de huid kan gevoeliger zijn voor invloeden van buitenaf. Wist je dat de huid in je gezicht sneller uitdroogt bij te heet douchen?

Wees eczeem te snel af

Het kan helpen om de plekjes die gevoelig zijn voor eczeem eerder te behandelen. Je hoeft namelijk niet te wachten tot de klachten echt vervelend worden of de plekken groot zijn. Probeer eczeem voor te zijn door je huid goed in te smeren, bijvoorbeeld met Bepanthen Beschermende Zalf of Droge & Gevoelige Huid Crème.

Tips bij eczeem

  • Gebruik lauw water als je je wast.
  • Draag handschoenen als je schoonmaakmiddelen gebruikt.
  • Douche niet te lang en te heet.
  • Gebruik douche-olie (geen zeep) en een milde shampoo.
  • Houd je huid goed vet met een vette zalf of een crème. Een crème is met name geschikt voor grotere huidoppervlakten.
  • Bescherm je huid tegen de zon. Gebruik minimaal factor 50.
  • Doorbreek de vicieuze cirkel: probeer zo min mogelijk te krabben als je jeuk hebt. Krabben beschadigt de huid waardoor schimmels en bacteriën makkelijker de huid binnendringen. Zo kunnen nieuwe irritaties, beschadigingen of infecties ontstaan. Een vicieuze cirkel.