Eczeem rond de ogen en oogleden

Heb jij last van eczeem rond de ogen en oogleden? Je staat hierin niet alleen, want eczeem in het gezicht en met name rond de ogen is samen met de hals en buigzijden van het lichaam (denk aan de binnenkant van ellebogen en knieholtes) een van de meest voorkomende plekken op het lichaam. Extra vervelend is de zichtbaarheid van eczeem op deze plekken wat impact kan hebben op je leven.

Wat is eczeem rond je ooglid of ooglideczeem?

In het algemeen is eczeem een onsteking van de bovenste huidlagen, in dit geval rond de ogen of oogleden. Daarom wordt het ook wel ooglideczeem genoemd. De zichtbare plek van eczeem op het gezicht maakt het een extra vervelende vorm van eczeem. Typische syptomen van ooglideczeem zijn jeuk en roodheid. Eczeem rond de ogen komt vaak voor en kan soms ook de enige voorkomende plek van eczeem zijn op het lichaam.

Symptomen van ooglideczeem?

  • Jeuk
  • Roodheid
  • Schilfers
  • Opzwelling
  • Pijn

Bij ooglideczeem zal vooral jeuk en daarmee de drang tot krabben herkenbaar zijn. Meer specifiek onstaan er rode vlekken en schilfering van de huid op de oogleden, dit kan zowel het bovenste als onderste ooglid zijn. Het krabben kan leiden tot verergering van de situatie want de huid kan nog verder geirriteerd raken en opzwellen. Bedenk dat de huid van de oogleden zeer dun is, waardoor deze extra kwetsbaar is. Bij verergering van de situatie kan het openen van de ogen pijnlijk worden.

Oorzaak voor eczeem rond de ogen?

Eczeem rond de ogen wijst meestal op contacteczeem of atopisch eczeem. Atopisch eczeem is de meest voorkomende vorm van eczeem en in de meeste gevallen ook voor eczeem rond de ogen. Bij atopisch eczeem is het duidelijk dat de huidbarrière verstoord is, waardoor de hoornlaag van de huid zijn beschermende functie niet goed kan vervullen. Onderliggende oorzaken van eczeem rond de ogen zijn (bij atopisch eczeem):

  • erfelijke belasting
  • overmatige hygiëne, gezichtsreiniging
  • allergieën en intoleranties (bijv. voor make-up)
  • infecties
  • hormoonschommelingen (bijv. bij menstruatie of zwangerschap)

Ook kunnen externe factoren de eczeem rond de ogen triggeren. Denk hierbij aan koude, droge of vochtige lucht waardoor droge huid ontstaat. Maar ook sterke hitte en zweten kan leiden tot irritatie van de huid.

Hoe eczeem rond de ogen en oogleden te behandelen?

De oogleden en huid rond de ogen zijn een veel voorkomende plek waar atopisch eczeem tot uiting komt. Bij kinderen bestaat de kans dat de eczeem klachten na een aantal jaren verdwijnen, maar het is ook mogelijk dat je pas te maken krijgt met deze vorm van eczeem op latere leeftijd.

Atopische eczeemplekken rond de ogen kun je makkelijk behandelen met Bepanthen Eczeem Crème*. Een effectieve oplossing bij jeuk en droge plekken rond de ogen. De crème is makkelijk aan te brengenen smeert gemakkelijk uit (zou ik weglaten vanwege disclaimer niet op open huid). De crème bevat geen cortisonen (geen hormonen), parfum en parabenen. Lees meer over Bepanthen Eczeem Crème.

*Bepanthen Eczeem Crème is een medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

Onderhoud bij eczeem rond de ogen

Ongeveer één op de zes volwassenen met eczeem begint pas met het gebruik van zelfzorgmiddelen bij eczeem op het moment dat het gebied met eczeem te groot wordt of de jeuk erger wordt. Verzorg de huid rond de ogen ook tussen perioden van eczeem.

Gebruik voor de verzorging van de huid tussen perioden van eczeem bijvoorbeeld Bepanthen Verzorgende Crème (zonder parfum en kleurstoffen) als dagelijkse gezichtscrème.

Tips bij eczeem rond de ogen

Het gebruik van make-up kan de eczeem in je gezicht verergeren. Gebruik je toch een foundation om de rode plekjes in je gezicht minder zichtbaar te maken? Zorg specifiek voor een gezichtscrème zonder extra toevoegingen voordat je foundation aanbrengt.

Mocht je last blijven houden van eczeem? Raadpleeg je huisarts. Deze kan je eventueel een hormoonzalf voorschrijven of doorverwijzen naar een dermatoloog.