Eczeem

Kortgezegd is eczeem een ontsteking van de bovenste huidlagen met als gevolg jeuk, roodheid en zwelling. Wist je dat bijna 1 miljoen Nederlanders regelmatig te maken heeft met jeuk en rode, schrale huidplekken? Eczeem is dan ook nummer 4 in de top 10 van chronische aandoeningen in Nederland* en brengt fysieke en mentale klachten met zich mee.

Wat is eczeem?

Eczeem is een verzamelnaam van allerlei aandoeningen die rode, jeukende huiduitslag tot gevolg hebben. Kortgezegd is eczeem een ontsteking van de bovenste huidlagen met als klachten jeuk, roodheid en zwelling. Bij elke vorm van eczeem kan een verdikking en verharding van de huid ontstaan door wrijven en krabben. Eczeem komt voor bij alle leeftijden: van eczeem bij baby’s tot eczeem bij kinderen, van volwassenen tot oudere mensen.

Eczeem komt daarnaast voor op verschillende plekken op het lichaam. Onder andere op het gezicht, op de handen, benen, voeten en ellebogen.

Bepanthen Eczeem Crème* is geschikt voor mild tot matig atopisch eczeem en wordt gebruikt op de intacte huid. Atopisch eczeem is de meest voorkomende vorm van eczeem.

Wat zijn de oorzaken van eczeem?

De oorzaak van eczeem is vaak niet bekend. Het verloop is ook niet altijd te voorspellen: soms gaat het tijden goed. Soms is er ineens een periode waarin de situatie verslechtert.
Het is aannemelijk dat stress en bijvoorbeeld een winterperiode eczeem kunnen triggeren of zelfs verergeren. Onderstaande factoren spelen ook een rol bij het ontstaan van eczeem

 • Aanleg of erfelijkheid
 • Allergenen, dit zijn stoffen die een allergie kunnen veroorzaken. Bijvoorbeeld: latex, nikkel en rubber
 • Niet-allergene factoren. Zo is bekend dat water, zeep, wol, alcohol en voedsel eczeem kunnen uitlokken of verergeren.
 • Andere factoren zoals droge huid, droge lucht, warmte, fel zonlicht, transpiratie en stress kunnen eczeem uitlokken en verergeren.

Symptomen van eczeem

De huid is meestal droog en de plekken zijn naast droog en rood ook schilferig. In sommige gevallen zijn er ook bultjes of blaasjes te zien op de huid. 

Vaak voorkomend op:

Eczeem behandelen

Er bestaan verschillende crèmes en zalven waarmee je eczeem kunt behandelen. De meest geschikte behandelwijze is onder andere afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de eczeem. Zo bestaan er crèmes en zalven met cortisonen (ook wel hormoonzalf genoemd) en ook varianten zonder cortisonen zoals Bepanthen Eczeem Crème

Uit onderzoek blijkt dat veel mensen met eczeem voorkeur hebben voor een zelfzorgproduct zonder cortisonen. Ook zeggen veel mensen liever een crème te gebruiken onder andere omdat een crème makkelijk uitsmeert. De voordelen van een crème:

 • smeert makkelijk uit
 • trekt snel in

Een crème bestaat voor het grootste gedeelte uit water waaraan vet is toegevoegd. Een crème smeert vrij gemakkelijk uit en trekt snel in. Een crème heeft een beschermende, verzachtende en verfrissende invloed op de huid.

Bepanthen Eczeem Crème

Bepanthen Eczeem Crème Baby

5 tips bij eczeem

 1. Het is belangrijk om de huid goed vet te houden. Gebruik dagelijks een neutrale zalf of crème.
 2. Hygiëne is belangrijk, maar ga niet te vaak onder de douche of in bad. Eenmaal per dag of om de dag douchen is voldoende voor een goede hygiëne. Door vaker te douchen droogt de huid namelijk uit. Douche of baad bovendien niet te warm en niet te lang.  
 3. Gebruik geen of zo min mogelijk zeep, shampoo of badschuim of andere producten met toevoegingen zoals parfum.
 4. Probeer niet te krabben over de droge en gevoelige huid. Soms is de drang niet te weerstaan. Houd je nagels daarom kort en bij kinderen kun je bijvoorbeeld sokjes om hun handen doen om krabben te voorkomen.
 5. Mocht je last blijven houden van eczeem? Raadpleeg je huisarts. Deze kan je eventueel een hormoonzalf voorschrijven of doorverwijzen naar een dermatoloog.

*Bepanthen Eczeem Crème is een medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

**Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid