Eczeem | Nummer 4 chronische ziekte van Nederland

Wist je dat bijna 1 miljoen Nederlanders regelmatig te maken heeft met jeuk en rode, schrale huidplekken? Eczeem is dan ook nummer 4 in de top 10 van chronische aandoeningen in Nederland* en brengt fysieke en mentale impact met zich mee.

Wat is eczeem?

Eczeem is een verzamelnaam van allerlei aandoeningen die rode, jeukende uitslag tot gevolg hebben. Kortgezegd is eczeem een ontsteking van de bovenste huidlagen met als gevolg jeuk, roodheid en zwelling. Bij elke vorm van eczeem kan een verdikking en verharding van de huid ontstaan door wrijven en krabben. Eczeem komt voor bij alle leeftijden: van eczeem bij baby’s tot eczeem bij kinderen, van volwassenen tot oudere mensen.

Eczeem komt daarnaast voor op verschillende plekken op het lichaam. Onder andere op het gezicht, op de handenbenen, voeten en ellebogen.

Bepanthen Eczeem Crème* is geschikt voor mild tot matig eczeem en wordt gebruikt op de intacte huid. 

Oorzaak van eczeem

De oorzaak van eczeem is vaak niet bekend. Wel weten we dat er verschillende factoren een rol spelen bij het ontstaan van eczeem:

 • Aanleg of erfelijkheid
 • Allergenen, dit zijn stoffen die een allergie kunnen veroorzaken. Bijvoorbeeld: latex, nikkel en rubber
 • Niet-allergene factoren. Zo is bekend dat water, zeep, wol, alcohol en voedsel eczeem kunnen uitlokken of verergeren
 • Andere factoren zoals droge huid, droge lucht, warmte, fel zonlicht, transpiratie en stress kunnen eczeem uitlokken en verergeren

Soorten eczeem

Eczeem is niet bij iedereen hetzelfde. Er zijn verschillende soorten eczeem

Contacteczeem

Bij contacteczeem kan de oorzaak vaak achterhaald worden. Het eczeem is namelijk getriggerd door contact met een stof die allergie kan veroorzaken. Contacteczeem is een flink jeukende huidontsteking, die vaak beperkt blijft tot één eczeemplek. De jeuk en roodheid houdt een paar uur tot een paar dagen aan.

Atopisch eczeem of constitutioneel eczeem

Constitutioneel of atopisch eczeem is een chronisch jeukende huiduitslag of huid door een ontsteking. De stof of situatie die de eczeem triggert, is vaak niet aanwijsbaar. Bij 90% ontstaat de aandoening voor het 5e levensjaar. Bij de helft is het eczeem voor de puberteit verdwenen.

Seborroïsch eczeem

Seborroïsch eczeem een milde vorm van eczeem die veel voorkomt. Ongeveer één op de twintig mensen heeft last van seborroïsch eczeem. Je herkent het aan een rode huid met gele, vettige schilfers. Deze vorm kan jeuken. Meestal zitten de plekjes in het gezicht, vooral bij de neus, wenkbrauwen en haarlijn.

Zwemmerseczeem

In tegenstelling tot wat de naam beweert is zwemmerseczeem geen vorm van eczeem. Zwemmerseczeem is een schimmelinfectie aan de voeten die zorgt voor schilfertjes en jeuk.

Behandeling van eczeem | Bepanthen Eczeem Crème

Mensen met eczeem hebben van nature een andere vetsamenstelling in de huid: de huid is droger. De eerste stap is om je huid goed te verzorgen zodat het eczeem rustig blijft. Smeer de eczeemplekken naar behoefte in met Bepanthen Eczeem Crème.

Tip! Verzorg de huid ook buiten periodes met eczeem goed, zodat de huid rustig blijft. Mensen met eczeem hebben namelijk van nature een andere vetsamenstelling in de huid: de huid is droger. Gebruik dan bijvoorbeeld Bepanthen Droge & Gevoelige Huid Crème, deze hydrateert intensief en is voor het hele lichaam. En houdt droge huidplekken goed vet met Bepanthen Beschermende Zalf.

Eczeem Crème vs Eczeem Zalf

In een enkel geval reageert de eczeem plek niet goed op de crème en heeft de plek een vettere zalf nodig. Dit gebeurt bij de zeer droge variant van eczeem. Een echte uitbraak van eczeem kan het beste met een hormoon zalf (die wordt voorgeschreven door uw dokter) behandeld worden. Voor tussendoor is de Bepanthen Beschermende Zalf een prima uitkomst bij de zeer droge variant van eczeem.

Last van eczeem? 10 tips bij eczeem

 • Gebruik lauw water als je je wast
 • Douche niet te lang en te warm. Eenmaal per dag of om de dag douchen is voldoende voor een goede hygiëne. Door vaker te douchen droogt de huid namelijk uit
 • Draag handschoenen als je schoonmaakmiddelen gebruikt
 • Gebruik douche-olie (geen zeep) en een milde shampoo zonder toevoegingen zoals parfum.
 • Houd je huid goed vet met een vette zalf
 • Bescherm je huid tegen de zon. Gebruik minimaal factor 15
 • Doorbreek de cirkel: probeer zo min mogelijk te krabben als je jeuk hebt. Krabben beschadigt de huid waardoor schimmels en bacteriën makkelijker de huid binnendringen. Zo kunnen nieuwe irritaties, beschadigingen of infecties ontstaan. Een vicieuze cirkel.
 • Mocht je last blijven houden van eczeem? Raadpleeg je huisarts. Deze kan je eventueel een hormoonzalf voorschrijven of doorverwijzen naar een dermatoloog.
 • Belangrijk: wees niet bang voor besmetting van het gezin, vrienden of familie. Eczeem is namelijk niet vies of besmettelijk!
 • Gebruik na een periode van eczeem Bepanthen Droge & Gevoelige Huid Crème voor verzorging en onderhoud van de (zeer) droge en gevoelige huid.

Eczeem weetje

Ruim 830.000 mensen in Nederland lijden aan eczeem***. Helaas kun je door medisch ingrijpen niet genezen. Gelukkig gaat bij een grote groep de eczeem vanzelf over. Ook goed nieuws, de symptomen van eczeem kunnen goed behandeld worden. Bepanthen Eczeem Crème kun je gebruiken bij licht tot matig eczeem op de intacte huid.

*Bepanthen Eczeem Crème is een medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

**Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid

***CBS 2015