Wondverzorging in 3 stappen

Hoe je jouw wond behandelt, bepaalt de uiteindelijke wondheling. Het helpt mogelijke infecties te voorkomen en littekens te verminderen. Als jouw wond bloedt, mag het bloeden bijvoorbeeld niet onmiddellijk gestopt worden. De bacteriën die in de wond aanwezig zijn moeten namelijk met het bloed worden afgevoerd. Daarna begint het wondverzorgingsproces. Volg hierbij de volgende 3 stappen.

Stap 1 - Maak de wond schoon en ontsmet

Was je handen grondig voordat je de wond behandelt. Reinig vervolgens de wond met een schone, droge doek of onder warm of koud stromend water. Dep tenslotte de wond en de huid eromheen voorzichtig droog. Je kunt eventueel een pincet gebruiken om kleine steentjes of stukjes glas of hout te verwijderen uit de wond.

Er zijn verschillende middelen om te ontsmetten, maar water is eigenlijk gewoon de basis. Dit is in de meeste gevallen beschikbaar en voldoende om de wond ook te ontsmetten. Mocht je het niet vertrouwen ontsmet dan met 70% alcohol of neem direct contact op met je huisarts.

Stap 2 - Breng een wondgel aan

De tweede stap is het bedekken van de wond met Bepanthen Wondgel, het bevat geen parabenen, kleurstoffen of parfum. Prikt niet. Geschikt voor het hele gezin, van jong tot oud. Bepanthen Wondgel* is een “slimme hydrogel” met een 4 in 1 werking die:

  1. wondheling / wondgenezing versnelt
  2. onmiddellijk de pijn verlicht door verkoeling
  3. infecties helpt voorkomen
  4. het risico op littekens vermindert

Lees meer over Bepanthen Wondgel 

Stap 3 - Breng een pleister of gaasje aan

Breng indien nodig een pleister of gaasje aan om de wond te beschermen tegen vuil en bacteriën.

Wondverzorging bij kinderen

Schaaf- en snijwonden komen vaak voor bij kinderen. Meer dan de helft van de kinderen heeft minimaal één keer per maand een schaafwond*. De wond behandelen kan moeilijk zijn als de kleintjes bang zijn dat het pijn zal doen. Vaak kan het helpen om eerst de stappen aan jouw kind uit te leggen. Bovendien kan het gebruik van Bepanthen Wondgel het proces makkelijker maken, want de wondgel zorgt voor directe pijnverlichting door verkoeling en prikt niet.

Tip: iets oudere kinderen kunnen prima helpen bij de wondverzorging, bijvoorbeeld door zelf een pleister uit te kiezen en aan te brengen. Zo wordt het verzorgen van de wond ook nog interessant voor je kind.

Lees meer over schaafwonden, snijwonden, brandwonden

*Medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing

**Bron: Multiscope marktpeiler, april 2020, n= 1.028