Jeuk door zonneallergie

Zonneallergie is een allergische reactie van de huid op de UV-straling van de zon. Het is een vorm van huiduitslag met nare symptomen als jeuk en roodheid als gevolg. Op de huid zijn blaasjes, bultjes of vlekjes zichtbaar waar de huid is blootgesteld aan de zon.

Wat zijn de oorzaken van zonneallergie?

Zonneallergie wordt veroorzaakt door de UV-straling van de zon, maar kan ook ontstaan onder het licht van de zonnebank. De zon is een onmisbare vorm van energie en heeft veel positieve invloeden op de mens. Het helpt het lichaam vitamine D aanmaken, stimuleert de stofwisseling, geeft je huid een mooiere teint en het geeft je een goed humeur. Helaas zitten er ook schaduwkanten aan de zon, zoals een zonneallergie waarvan je huid ineens last kan hebben.

Zonneallergie kan zomaar ontstaan, terwijl je er niet eerder last van hebt gehad. Wel zijn er enkele oorzaken die de kans op zonneallergie vergroten:

  • De huid is nog niet gewend aan zonlicht in de winter en lente, waardoor een zonvakantie in deze periode of veel blootstelling aan de zon in het voorjaar de kans op zonneallergie vergroot
  • Te veel of te lang zonnen kan de allergische reactie ook sterker maken en daarmee ook de gevolgen, zoals jeuk en roodheid

Zonneallergie symptomen en behandeling

De symptomen van zonneallergie zijn allereerst de zichtbare blaasjes, bultjes en vlekjes op de huid waar deze is blootgesteld aan de zon (of zonnebank). De huid kleurt rood (roodheid) en jeukt. Vooral de jeuk kan vervelend zijn bij zonneallergie. Je wilt gaan krabben, maar riskeert daarmee dat je de jeuk verergert. Zo ontstaat een vicieuze cirkel van jeuk en krabben.

Bepanthen Eczeem Crème werkt bij jeuk en roodheid als gevolg van eczeem, maar kan ook uitstekend gebruikt worden om jeuk en roodheid te verlichten bij allergische reacties, zoals zonneallergie. Bepanthen Eczeem Crème bevat geen cortisonen, parfum of conserveermiddelen.

Tips bij zonneallergie

Als je verstandig zont, kan zonneallergie worden voorkomen. Graag geven wij daarom een aantal tips over verstandig zonnen en waarop je kunt letten tijdens warme, zonnige dagen.

  • Bescherm je huid tegen de zon. Baby’s en kinderen niet blootstellen aan direct zonlicht. Maak gebruik van aanwezige schaduw of gebruik een parasol
  • Gebruik zonnebrandcrème met minimaal factor 30. Voor baby’s en kinderen is een hogere factor raadzaam
  • Laat je huid aan het zonlicht wennen. Begin bijvoorbeeld met 20 minuten in de zon en daarna steeds iets langer. Ga ook niet midden op de dag in de zon zitten, want tussen 12.00u en 15.00u is de zon het sterkst en het warmst
  • Vermijd zware lichamelijke inspanning tijdens de warmste momenten van de dag
  • Drink voldoende om je huid af te koelen en te kunnen blijven zweten. Voorkom uitdroging van de huid
  • Vertrek je op vakantie naar een zonnige bestemming? Vergeet dan niet om Bepanthen Eczeem Crème in je reiskoffer mee te nemen.

Let op! Heb je last van zonneallergie, vermijd dan de zon en smeer jezelf extra goed in. Als je toch naar buiten gaat, blijf in de schaduw totdat de allergie is weggetrokken. Verkoel je huid eventueel met lauwwarme douches.

*Bepanthen Eczeem Creme is een medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.