Eczeem bij kinderen

Eén op de 14 kinderen in Nederland heeft last van eczeem. Eczeem is daarmee een veelvoorkomende aandoening bij kinderen. Na astma (11%) is het de meest voorkomende chronische aandoening bij kinderen*. 

Emotionele impact

Voor ouders is het vaak niet leuk om te zien dat je kind last heeft van eczeem. De jeuk die eczeem veroorzaakt en het krabben kunnen een grote impact hebben op het plezier dat je kind ervaart als hij bijvoorbeeld in gezelschap is of lekker buiten wil spelen.

Voor een kind kan het ook moeilijk zijn om in de zomer een korte broek of korte mouwen aan te trekken, omdat er soms schaamte bestaat over de aangedane plekken op de huid. De emotionele impact van eczeem kan in zo’n geval behoorlijk zijn. 

Waar ontstaat eczeem bij kinderen?

Eczeem bij kinderen komt het meest voor in de knieholtes en ellebogen. Terwijl bij volwassenen eczeem juist vaker voorkomt op handen en voeten. Je kind kan veel last hebben van eczeem, met name omdat het moeilijk kan zijn voor kinderen om van de jeukende plekken af te blijven.

Oorzaken voor eczeem bij kinderen

De oorzaak van eczeem bij kinderen is vaak niet bekend. Wel weten we dat er verschillende factoren een rol spelen bij het ontstaan van eczeem:

 • Aanleg of erfelijkheid.
 • Allergenen, dit zijn stoffen die een allergie kunnen veroorzaken. Bijvoorbeeld: latex, nikkel en rubber.
 • Niet-allergene factoren. Zo is bekend dat water, zeep, wol, en voedsel eczeem kunnen uitlokken of verergeren.
 • Andere factoren zoals droge huid, droge lucht, warmte, fel zonlicht kunnen eczeem uitlokken en verergeren.
 • Uit onderzoek** blijkt dat de meeste kinderen in de winterperiode extra last hebben van eczeem. Een verminderde weerstand bij je kind kan een extra trigger vormen.

Kan eczeem bij kinderen kwaad? 

De meeste kinderen met eczeem hebben een zogenaamde ‘milde vorm’ van eczeem. Van alle mensen met eczeem in Nederland heeft 84% last van een milde tot matige vorm van eczeem. Ondanks dat deze milde vorm van eczeem ernstige jeuk, roodheid en soms schilfers kan veroorzaken, is deze vorm van eczeem niet direct gevaarlijk. Bovendien kunnen kinderen ook over eczeem ‘heen groeien’, waardoor ze hier niet hun hele leven lang last van houden.

Houd de huid van je kind in de gaten

Wel is het belangrijk de huid van je kind goed in de gaten te houden. Deze kan door het veelvuldige krabben open gaan of er kunnen kleine wondjes ontstaan die kunnen gaan infecteren.
Het is daarom van belang de jeuk die atopisch eczeem bij kinderen veroorzaakt snel en effectief te behandelen met bijvoorbeeld een crème zoals Bepanthen Eczeem Crème.

Hoe behandel je eczeem bij kinderen?

Atopisch eczeem bij je kind kun je effectief en met een gerust hart behandelen met Bepanthen Eczeem Crème: bevat geen cortisonen en kun je gebruiken bij mild tot matig atopisch eczeem op de intacte huid. Atopisch eczeem is de meest voorkomende vorm van eczeem.

Kinderen met eczeem hebben van nature een andere vetsamenstelling in de huid: de huid is droger. De eerste stap is om de huid goed te verzorgen zodat het eczeem rustig blijft. Smeer de atopisch eczeemplekken naar behoefte in met Bepanthen Eczeem Crème. Voor de allerkleinsten is er ook Bepanthen Eczeem Crème Baby in een kleine verpakking van 20 gram verkrijgbaar bij Kruidvat en Trekpleister.

Tips bij eczeem bij kinderen

 • Zorg dat je kind niet te lang en te warm doucht of in bad gaat.
 • Gebruik douche-olie (geen zeep) en een milde shampoo, dode zeezout, of azijn in het badje.
 • Houd de huid van je kind goed vet met een vette zalf zoals Bepanthen Beschermende Zalf of intensief hydraterende creme zoals Bepanthen Droge & Gevoelige Huid Crème.
 • Bescherm de huid van je kind tegen de zon. Gebruik minimaal factor 15.
 • Doorbreek de vicieuze cirkel van krabben: probeer je kind zo min mogelijk te laten krabben als het jeukt. Krabben beschadigt de huid waardoor schimmels en bacteriën makkelijker de huid binnendringen. Zo kunnen nieuwe irritaties, beschadigingen of infecties ontstaan. Een vicieuze cirkel.
 • Houd de nagels kort.