Kerstboomallergie

Merk je dat je de laatste tijd veel jeuk hebt of last van een rode huid? Het kan zijn dat je een kerstboom allergie hebt. Check hier of je het hebt én wat je er aan kunt doen.

Allergisch voor kerstbomen

It’s the most wonderful time of the year, maar niet voor iedereen. Merk je dat je in de maand december last hebt van een jeukende huid, een rode huid of een branderig gevoel van de huid? Dan kan het zomaar zijn dat je een allergische reactie hebt door kerstbomen, of eigenlijk door het stofje colofonium. Dit is de naam van de stof die in de hars van naaldbomen van de Pinus bomenfamilie zit. De huid die hiermee in contact komt kan eczeem krijgen of het kan bestaand eczeem verergeren.
Bij het tillen en optuigen van de boom kan je huid in aanraking komen met dit stofje en hierdoor kan er een allergische reactie ontstaan. Sommige mensen zijn hier gevoelig voor en zullen hierdoor eczeem-achtige huidklachten ervaren. 

Symptomen

Symptomen die je zou kunnen ervaren na contact met kerstbomen zijn:

 • Pijn en jeuk van de huid
 • Blaasjes of schilferigheid
 • Rood en branderigheid van de huid

Toch genieten van een mooie kerstboom?

 • Kies voor een kunstkerstboom: de gemakkelijkste oplossing is een kunstkerstboom. Vandaag de dag is er volop keuze én het is ook nog eens een duurzame keuze: een win-win situatie dus. Let hierbij wel op dat je hem na de kerst op een koele en droge plek bewaard én voordat je hem volgend jaar gaat optuigen weer goed schoonmaakt. Zo voorkom en verwijder je eventuele schimmels of andere stofjes waar je huid een allergische reactie van kan krijgen. 
 • Trek handschoenen aan: wil je tóch voor een echte boom gaan? Trek dan lange huishoudhandschoenen aan als je de boom gaat optuigen. Of nog makkelijker: laat het iemand anders doen. Zo kom je niet in aanraking met het stofje colofonium wat uit de hars van de boom komt. Minder kans op een allergische huidreactie dus. 
 • Laat de boom niet te lang staan: hoe langer je de boom laat staan, hoe groter de kans is dat je klachten zult krijgen. Laat hem daarom niet nog weken na de kerst in je huiskamer staan. 
 • Zet de boom buiten: je kunt de boom ook buiten in de tuin zetten in plaats van binnen. Dan is de kans dat je een allergische reactie zult krijgen erg klein! 

Kerstboomallergie behandelen 

Is het kwaad al geschied en is jouw huid in aanraking geweest met en kerstboom of de takken of naalden ervan? De jeuk en pijn of schilferige huid kunnen flink vervelend zijn. Gebruik hiervoor Bepanthen Eczeem Crème.

Bepanthen Eczeem Crème:

 • …start jeukverlichting binnen 30 minuten 
 • …ondersteunt het huidherstel bij huidirritaties zoals van de kerstboom
 • …verlicht effectief jeuk en roodheid
 • …en is dus ook geschikt bij huiduitslag, bijvoorbeeld door de kerstboom. 

Bepanthen Eczeem Crème is een medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.