Hoe voorkom en behandel je littekens?

Littekens vertellen verhalen. Van schaafwondjes door spelen in de tuin tot een snee door haast in de keuken, ze roepen goede of slechte herinneringen op. We begrijpen dat veel mensen hun littekens misschien niet zo mooi vinden of er onzeker over zijn. Daarom is het extra belangrijk om wondjes zo goed mogelijk te verzorgen en hiermee littekens te voorkomen of te beperken.

Hoe werkt het genezingsproces en littekenvorming?

Direct na het ontstaan van een wondje begint een complex genezingsproces. Tijdens de verschillende fasen in het proces is het belangrijk om goede wondverzorging toe te passen om het risico op littekenvorming te verminderen of om een ​​litteken te voorkomen. 

De ontstekingsfase

Bloeden helpt de bacteriën uit het wondje af te voeren. Na het bloeden begint een ontstekingsreactie van ons lichaam waarbij de dode celresten en bacteriën worden verwijderd en het lichaam ons beschermt tegen verschillende factoren die van invloed kunnen zijn zoals zonlicht, vuil en rook.

Tijdens deze fase, die 1 tot 3 dagen duurt, is het gebruik van een wondgel wenselijk om zo ontstekingen te helpen voorkomen, de genezing te versnellen en de pijn te verlichten.  

De reparatiefase

In het weefsel rond het wondje wordt collageen aangemaakt om de huid te herstellen en het gat, de snee of kras veroorzaakt door de wond ‘te vullen’.

Tijdens deze fase, die tussen de drie en vijftien dagen duurt, is het raadzaam om een wondgel aan te brengen om een litteken te voorkomen of het risico op een litteken te verminderen.

Remodelleringsfase

Tijdens deze fase wordt de huid rondom het wondje versterkt. Deze fase kan lang duren en bepaalt het uiteindelijke resultaat en mogelijk uiterlijk van het litteken. Het gebruik van een wondgel helpt om een optimaal niveau van weefselhydratatie te behouden en kan helpen littekenvorming te voorkomen.

Verminder het risico op littekens

Bepanthen Wondgel* kan je helpen gedurende het genezingsproces. De wondgel vermindert namelijk ook het risico op littekens bij kleine wonden zoals schaafwonden, snijwonden en oppervlakkige brandwonden. Geschikt voor het hele gezin, van jong tot oud.

Lees meer over Bepanthen Wondgel

*Medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing