Advies bij huiduitslag en jeuk door warmte uitslag

Warmte uitslag is een reactie van de huid op de warmte die de zon veroorzaakt. Door de verhoging van de temperatuur van je huid kunnen de zweetklieren niet meer al het geproduceerde zweet verwerken. De gevolgen zijn zwelling en prikkeling van de zweetklieren.

Wat zijn de oorzaken van warmte uitslag?

Warmte uitslag is een vorm van huiduitslag die ontstaat door de warmte van de zon, niet door de straling van de zon zoals bij zonneallergie. In het laatste geval spreken we van een allergische reactie. Bij warmte uitslag kan ons lichaam de hoeveelheid warmte of de hoge temperatuur niet meer goed verwerken ondanks het zweten via je huid.

Wat zijn de symptomen van warmte uitslag?

Symptomen als jeuk, roodheid, bultjes of blaasjes zijn typerend voor warmte uitslag. De symptomen kunnen wel van persoon tot persoon anders zijn. De meeste mensen zien bij warmte uitslag gele of roze blaasjes of bultjes op de huid.

Deze huiduitslag is enkel te zien op plekken waar de huid ook daadwerkelijk is blootgesteld aan de zon. De huiduitslag lijkt een beetje op kippenvel. Naast roodheid is jeuk een vervelende klacht bij warmte uitslag. Door de ophoping van het zweet in de zweetklieren onder de huid kan de huid gaan jeuken. Sommige mensen ervaren zelfs een stekende jeuk.

Behandeling bij warmte uitslag

Je wilt waarschijnlijk van de roodheid en blaasjes of bultjes af, maar vooral de jeuk kan vervelend zijn bij warmte uitslag. Je wilt gaan krabben, maar riskeert daarmee dat je de jeuk verergert.

Bepanthen Eczeem Crème* werkt bij jeuk en roodheid als gevolg van eczeem, maar kan ook uitstekend gebruikt worden om jeuk en roodheid te verlichten bij huidirritatie, zoals warmte uitslag. Bepanthen Eczeem Crème* bevat geen cortisonen, parfum of conserveermiddelen.

*Bepanthen Eczeem Crème is een medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

Tips bij warmte uitslag

Als je verstandig zont, kan zonneallergie worden voorkomen. Graag geven wij daarom een aantal tips over verstandig zonnen en waarop je kunt letten tijdens warme, zonnige dagen.

  • Bescherm je huid tegen de zon. Baby’s en kinderen niet blootstellen aan direct zonlicht. Maak gebruik van aanwezige schaduw of gebruik een parasol
  • Gebruik zonnebrandcrème met minimaal factor 30. Voor baby’s en kinderen is een hogere factor raadzaam
  • Laat je huid aan het zonlicht wennen. Begin bijvoorbeeld met 20 minuten in de zon en daarna steeds iets langer. Ga ook niet midden op de dag in de zon zitten, want tussen 12.00u en 15.00u is de zon het sterkst en het warmst
  • Vermijd zware lichamelijke inspanning tijdens de warmste momenten van de dag
  • Drink voldoende om je huid af te koelen en te kunnen blijven zweten. Voorkom uitdroging van de huid
  • Vertrek je op vakantie naar een zonnige bestemming? Vergeet dan niet om Bepanthen Eczeem Crème in je reiskoffer mee te nemen.

Let op! Heb je last van warmte uitslag, vermijd dan de zon en smeer jezelf extra goed in. Als je aan de jeuk toe gaat geven en gaat krabben, kunnen er ontstekingen ontstaan, dus afblijven is de boodschap. Verkoel je huid eventueel met lauwwarme douches.