Schaafwonden, snijwonden, brandwonden

Een botsing op het voetbalveld, een mes dat uitschiet bij het snijden van groenten in de keuken, een ongelukje met de step, verbrand aan  het strijkijzer; kleine wondjes zijn bijna onvermijdelijk in het dagelijks leven. Meer dan de helft van de Nederlandse volwassenen heeft wel eens een schaaf- of snijwond*.

EHBO-kit

Een wondverzorgingsproduct is een aanrader voor elke EHBO-kit. Vooral in een gezin met kleine kindjes komen schaafwondjes en snijwondjes regelmatig voor. Bepanthen Wondgel* zit in een niet te grote, handige tube. Ideaal om altijd bij je te hebben in je handtas!

Leer meer over Bepanthen Wondgel

Soorten wonden

Kleine wonden die alleen de bovenste huidlaag (epidermis) aantasten, kunnen meestal thuis worden behandeld . Dit kan bijvoorbeeld een schaafwond zijn. Lichte sneeën, zoals ze vaak in de keuken voorkomen, vereisen meestal ook geen medische behandeling als de huid niet ernstig beschadigd is.

In normale omstandigheden, kan verbranding door de zon of een lichte brandwond ook prima thuis verzorgd worden zolang de huid alleen aan de oppervlakte rood, gezwollen of oververhit is.

Een goede wondverzorging

Hoe je jouw wond behandelt, bepaalt de uiteindelijke wondheling. Een goede behandeling helpt mogelijke infecties te voorkomen en littekens te verminderen. Of het nou om een schaafwond, een snee of brandwond gaat, de behandeling begint altijd met het schoonmaken of koelen met water.

Spoel de schaafwond of snijwond schoon met stromend water. Bij oppervlakkig brandwonden moet de huid snel gekoeld worden onder lauw stromend water, ongeveer 1 a 2 minuten. Dit minimaliseert de schade aan de huidcellen. Lees hier hoe je wond het best kan behandelen.

Bepanthen Wondgel

Vervolgens kan de schaafwond, snijwond of brandwond verzorgd worden met de hydraterende  Wondgel van Bepanthen, het bevat geen parabenen, kleurstoffen of parfum. Prikt niet. Geschikt voor het hele gezin, van jong tot oud. Bepanten Wondgel** is een hydrogel die:

  1. infecties helpt voorkomen
  2. wondgenezing versnelt
  3. onmiddellijk de pijn verlicht door verkoeling
  4. het risico op littekens vermindert

*Bron: Multiscope marktpeiler, april 2020, n= 1.028

**Medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing