Eczeem handen

Met name je handen zijn gevoelig voor de ontwikkeling van eczeemplekken. Onder andere omdat ze vaker in contact komen met water (handen wassen), waardoor de kans op een droge huid toeneemt.

Symptomen van eczeem handen

Volwassenen hebben de meeste kans om eczeem op handen (en benen) te ontwikkelen. Eczeem op je handen kan, met name door de jeuk die eczeem veroorzaakt, een grote impact hebben op je leven. In sommige gevallen is de jeuk door eczeem zo vervelend dat je dagelijkse activiteiten hierdoor negatief beïnvloed worden. Het krabben in het openbaar kan bovendien als erg vervelend ervaren worden.

Je herkent eczeem op je handen aan de volgende symptomen:

 • rode plekjes op je handen
 • jeuk, bijvoorbeeld tussen je vingers
 • schilfers en blaasjes

Oorzaken van eczeem op je handen

Eczeemplekken op je handen kunnen soms ineens veel opkomen, terwijl er ook periodes zijn waarin de huid rustig lijkt te zijn. Het lijkt erop dat de winterperiode, maar ook factoren zoals stress, eczeem kunnen triggeren. Er zijn nog andere oorzaken voor eczeemplekken op je handen:

 • Droge huid
 • Zwangerschap
 • Schimmelinfectie, bijvoorbeeld voetschimmel/zwemmerseczeem
 • Suikerziekte

Behandelen van eczeem op je handen

Eczeemplekken op je handen zijn vaak niet gevaarlijk, maar kunnen wel erg vervelend zijn. Vaak gaat het om milde tot matige eczeem. Helaas kan de jeuk die door eczeem (of een droge huid) wordt veroorzaakt een grote impact hebben op je leven. Er wordt wel eens gezegd dat jeuk nog erger is dan pijn.

Bepanthen heeft een effectieve oplossing voor eczeemplekken op je handen die makkelijk aan te brengen (en uit te smeren is) op de aangedane huid. 

Bepanthen Eczeem Crème

Bepanthen Eczeem Crème, met de werkzame stof dexpanthenol, werkt snel en effectief bij eczeem aan je handen.

De voordelen van Bepanthen Eczeem Crème bij eczeem aan je handen:

 • Verlicht jeuk en roodheid
 • Herstelt de huid*
 • Smeert makkelijk uit, trekt snel in
 • Zonder cortisonen (geen hormonen), parfum en parabenen

*Bepanthen bevat dexpanthenol. Deze stof heeft de bekende eigenschap het huidherstel te ondersteunen.

Crème versus zalf bij eczeem handen?

Bij eczeemplekken op je handen kan een crème of zalf snel en effectief verlichting bieden. Een crème, in tegenstelling tot een zalf, bestaat voor het grootste gedeelte uit water waaraan vet is toegevoegd. Een crème smeert vrij gemakkelijk uit en trekt snel in. Een crème heeft een beschermende, verzachtende en verfrissende invloed op de huid.

Wees jeuk te slim af

Ongeveer één op de zes volwassenen met eczeem begint pas met het gebruik van zelfzorgmiddelen tegen eczeem op het moment dat het gebied met eczeem te groot wordt of de jeuk onverdraaglijk wordt.

Bepanthen Eczeem Crème is geschikt voor mild tot matig eczeem. Het kan helpen om de eczeemplekjes op je handen te behandelen of in te smeren voordat de jeuk begint. Je hoeft dus niet te wachten tot de jeuk zo verergerd is of de klachten zo vervelend zijn geworden. Bepanthen producten bevatten geen cortisonen. Je kunt de crème gedurende langere periode zonder onderbreking veilig gebruiken, mits gebruikt volgens de gebruiksaanwijzing.

Lees meer over Bepanthen Eczeem Crème