Hoe verzorg je jouw zwangere huid het beste?

Yes, je bent zwanger, gefeliciteerd! Er gaat veel veranderen aan je lichaam. Ook je huid verandert. Door de zwangerschap krijg je meer huid, je kunt last krijgen van zwangerschapsjeuk, zwangerschapsacné en een zwangerschapsgloed: is dat eigenlijk een fabeltje of gebeurt dat echt? Lees hier meer over alle veranderingen en hoe je jouw huid het beste kunt verzorgen tijdens én na je zwangerschap.

 1. Zwangerschapsjeuk

  Echt een kwaaltje om helemaal gek van te worden: de zwangerschapsjeuk. Zo’n 20% van de vrouwen krijgt er last van. Door het groeien van de buik en borsten groeit de huid vaak in korte tijd en sneller dan het eigenlijk bij kan houden. Er komt veel spanning op te staan en dat kan helaas de jeuk tijdens de zwangerschap veroorzaken. Warmte kan de jeuk verergeren, probeer daarom niet te warm te slapen en niet te warm te douchen. Gebruik ongeparfumeerde zeep en ook huidcrèmes zonder parfum. Een te droge huid gaat ook jeuken, daarom is het goed om ervoor te zorgen dat je de huid goed hydrateert met een fijne crème. Als veel van jeuk hebt, kan het ook fijn zijn om jezelf een buikmassage te geven. Gebruik hiervoor een fijne en hydraterende crème (zoals de Bepanthen Droge & Gevoelige Huid Crème) en masseer hier zachtjes je buik mee in. Je kunt dit iedere dag doen. 5 minuutjes per dag kan er al voor zorgen dat je huid fijner aanvoelt.
 2. Zwangerschapseczeem

  Een andere oorzaak van deze vervelende jeuk zou zwangerschapseczeem kunnen zijn. Als jij vroeger wel eens last hebt gehad van eczeem zou het zomaar kunnen zijn dat dit tijdens je zwangerschap weer opduikt. Je krijgt dan last van vervelende rode en schilferende plekken of eczeembultjes. Gebruik hiervoor de Bepanthen Eczeem Crème, deze is ook geschikt om te gebruiken tijdens de zwangerschap.
 3. Zwangerschapsgloed

  Eén van de veranderingen die veel vrouwen wél graag willen zien tijdens hun zwangerschap is de zogenaamde ‘pregnancy glow’, oftewel de zwangerschapsgloed. De rode blosjes en het stralen waardoor iedereen kan herkennen dat je zwanger bent: is het een feit of een fabel? De hormonen tijdens je zwangerschap stimuleren de talgklieren om meer talg te produceren. Hierdoor kan je huid meer gaan glanzen. Daarnaast maak je ook meer bloed aan. Doordat de baby voeding opneemt via jouw bloedbaan is er dus extra bloed nodig om de baby te laten groeien. Hierdoor ontstaan de rode blosjes! De zwangerschapsgloed is dus géén fabeltje.
 4. Zwangerschapsacne

  Puistjes en bultjes rondom op je gezicht komen vaak voor tijdens de zwangerschap. Hiervan zijn hormonen weer de boosdoener. Naast het gezicht kan het ook zo zijn dat het op andere plekken voorkomt, zoals je borst, rug of schouders. Een goede huidverzorging kan ervoor zorgen dat de zwangerschapspuistjes verminderen. Zo kan je het beste je ’s ochtends en ’s avonds je huid schoonmaken met lauw water en een pH-neutrale zeep. Voorkom dat je huid beschadigd raakt door na het wassen huid voorzichtig droog te deppen met een zachte handdoek. Wanneer de acné is verminderd of weggetrokken heeft de huid goede verzorging en hydratatie nodig, dan kun je Bepanthen Verzorgende Crème gebruiken.
 5. Striae

  Ongeveer vanaf de derde maand begint je buik met groeien. Hierdoor kan het zijn dat je last krijgt van zwangerschapsstriae (zwangerschapsstriemen). Je huid rekt op en hierdoor scheurt het bindweefsel, dit is de onderste laag van de huid. Hierdoor verschijnen de striemen op de huid. Helaas is dit nooit helemaal te voorkomen, maar je kunt jouw huid wel een handje helpen. Als je jouw huid vanaf het begin van de zwangerschap soepel houdt blijft hij meer flexibel en zal hij misschien wat gemakkelijker meerekken. Smeer daarom dagelijks in met een fijne crème (zoals de Bepanthen Droge & Gevoelige Huid Crème) en blijf dit doen tot 3 maanden na de zwangerschap.
 6. Zwangerschapsstreep

En verticale, donkere streep over je buik; veel zwangere vrouwen krijgen ermee te maken. Deze streep, ook wel de ‘linea negra’, loopt meestal vanaf je schaambeen tot aan je navel. Hij verschijnt doordat je buikspieren uit elkaar gaan wijken en plaats maken voor de baarmoeder. Hij zit er eigenlijk altijd al, maar wordt pas zichtbaar tijdens de zwangerschap. Doordat je ook meer pigment produceert kan het zijn dat de streep een donkere kleur krijgt. Bij de meeste vrouwen wordt hij zichtbaar vanaf het tweede trimester. Helemaal voorkomen gaat helaas niet. Wel is het belangrijk om zoveel mogelijk uit de zon te blijven en je buik in te smeren met een hoge beschermingsfactor. Meestal verdwijnt de streep na de zwangerschap vanzelf weer. 

Je huid na de zwangerschap

De meeste kwaaltjes zullen na de zwangerschap (langzaam) weer verdwijnen, niets om je zorgen over te maken dus. Toch is het belangrijk om je huid ook na de zwangerschap goed te blijven verzorgen, het is namelijk je grootste orgaan. De zwangerschap en de bevalling vergt veel energie van je lichaam. Het verdient dus ook na de bevalling de beste verzorging. Houd je huid soepel en gehydrateerd met een crème of lotion. Geef je borstvoeding en krijg je last van pijnlijke tepels? Gebruik daarvoor de Bepanthen Baby Zalf : deze is niet alleen goed tegen de rode babybilletjes van jouw kleintje, maar verlicht en verzacht ook de gevoelige tepels. 

Ben jij al helemaal klaar voor de komst van jouw kleintje?

Lees hier over de musthaves in de luiertas  of handige tips over de indeling van jouw commode!