Bepanthen

Eczeem

Eczeem

Advies bij

Wie bent u?

 • Zwanger
 • Baby's en Ukkies
 • Peuters tot Pubers
 • Volwassen
 • Senioren
 • Professionals

Eczeem | Nummer 4 chronische ziekte van Nederland

Wist je dat bijna 1 miljoen Nederlanders regelmatig te maken heeft met jeuk en rode, schrale huidplekken? Eczeem is dan ook nummer 4 in de top 10 van chronische aandoeningen in Nederland* en brengt fysieke en mentale impact met zich mee.

Wat is eczeem?

Eczeem is een verzamelnaam van allerlei aandoeningen die rode, jeukende uitslag tot gevolg hebben. Kortgezegd is eczeem een ontsteking van de bovenste huidlagen met als gevolg jeuk, roodheid en zwelling. Bij elke vorm van eczeem kan een verdikking en verharding van de huid ontstaan door wrijven en krabben. Eczeem komt voor bij alle leeftijden: van eczeem bij baby’s tot eczeem bij kinderen, van volwassenen tot oudere mensen.

Bepanthen Eczeem Crème* is geschikt voor mild tot matig eczeem en wordt gebruikt op de intacte huid. 

Oorzaak van eczeem

De oorzaak van eczeem is vaak niet bekend. Wel weten we dat er verschillende factoren een rol spelen bij het ontstaan van eczeem:

 • Aanleg of erfelijkheid
 • Allergenen, dit zijn stoffen die een allergie kunnen veroorzaken. Bijvoorbeeld: latex, nikkel en rubber
 • Niet-allergene factoren. Zo is bekend dat water, zeep, wol, alcohol en voedsel eczeem kunnen uitlokken of verergeren
 • Andere factoren zoals droge huid, droge lucht, warmte, fel zonlicht, transpiratie en stress kunnen eczeem uitlokken en verergeren

Soorten eczeem

Eczeem is niet bij iedereen hetzelfde. Er zijn verschillende soorten eczeem

Contacteczeem

Bij contacteczeem kan de oorzaak vaak achterhaald worden. Het eczeem is namelijk getriggerd door contact met een stof die allergie kan veroorzaken. Contacteczeem is een flink jeukende huidontsteking, die vaak beperkt blijft tot één eczeemplek. De jeuk en roodheid houdt een paar uur tot een paar dagen aan.

Atopisch eczeem of constitutioneel eczeem

Constitutioneel of atopisch eczeem is een chronisch jeukende huiduitslag of huid door een ontsteking. De stof of situatie die de eczeem triggert, is vaak niet aanwijsbaar. Bij 90% ontstaat de aandoening voor het 5e levensjaar. Bij de helft is het eczeem voor de puberteit verdwenen.

Seborroïsch eczeem

Seborroïsch eczeem een milde vorm van eczeem die veel voorkomt. Ongeveer één op de twintig mensen heeft last van seborroïsch eczeem. Je herkent het aan een rode huid met gele, vettige schilfers. Deze vorm kan jeuken. Meestal zitten de plekjes in het gezicht, vooral bij de neus, wenkbrauwen en haarlijn.

Zwemmerseczeem

In tegenstelling tot wat de naam beweert is zwemmerseczeem geen vorm van eczeem. Zwemmerseczeem is een schimmelinfectie aan de voeten die zorgt voor schilfertjes en jeuk.

Behandeling van eczeem | Bepanthen Eczeem Crème

Mensen met eczeem hebben van nature een andere vetsamenstelling in de huid: de huid is droger. De eerste stap is om je huid goed te verzorgen zodat het eczeem rustig blijft. Smeer de eczeemplekken naar behoefte in met Bepanthen Eczeem Crème.

Tip! Verzorg de huid ook buiten periodes met eczeem goed, zodat de huid rustig blijft. Mensen met eczeem hebben namelijk van nature een andere vetsamenstelling in de huid: de huid is droger. Gebruik dan bijvoorbeeld Bepanthen Droge & Gevoelige Huid Crème, deze hydrateert intensief en is voor het hele lichaam. En houdt droge huidplekken goed vet met Bepanthen Beschermende Zalf.

*Bepanthen Eczeem Crème is een medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.
** Kruidvat Test & Tell (n=43), 2017

Product dat je kan helpen bij eczeem

Last van eczeem? 7 tips bij eczeem

 • Gebruik lauw water als je je wast
 • Draag handschoenen als je schoonmaakmiddelen gebruikt
 • Douche niet te lang en te warm
 • Gebruik douche-olie (geen zeep) en een milde shampoo
 • Houd je huid goed vet met een vette zalf
 • Bescherm je huid tegen de zon. Gebruik minimaal factor 15
 • Doorbreek de cirkel: probeer zo min mogelijk te krabben als je jeuk hebt. Krabben beschadigt de huid waardoor schimmels en bacteriën makkelijker de huid binnendringen. Zo kunnen nieuwe irritaties, beschadigingen of infecties ontstaan. Een vicieuze cirkel.

 

Ook in ons assortiment

Bepanthen Baby Zalf
Bepanthen Baby Zalf

Bepanthen Baby Zalf beschermt en verzacht rode babybilletjes. De zalf bevat een hoge concentratie vetten (65% lipiden), die een beschermend laagje achter laten zonder de huid af te sluiten.

Meer info »
Bepanthen Beschermende Zalf
Bepanthen Beschermende Zalf

Bepanthen Beschermende Zalf beschermt en verzorgt droge, schrale en kwetsbare huidplekken zoals lippen, wangen, knokkels en vingers, ellebogen en hielen.

Meer info »
Bepanthen Cooling Foam Spray Medisch hulpmiddel Onmisbaar
Bepanthen Cooling Foam Spray

Cooling Foam Spray verkoelt, verzacht en kalmeert direct de eerstegraads verbranding of bij lichte verbranding door de zon. Bepanthen Cooling Foam Spray is een medisch hulpmiddel, lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

Meer info »