Wat te doen bij eczeem?

Mensen met eczeem hebben van nature een andere vetsamenstelling in de huid: de huid is droger. De eerste stap is om je huid goed te verzorgen zodat het eczeem rustig blijft. Smeer de eczeemplekken naar behoefte in met Bepanthen Eczeem Crème.

Wat is eczeem?

Eczeem, ook wel atopische dermatitis genoemd, is een chronische ontsteking van de huid. Verschillende factoren kunnen een rol spelen maar jammer genoeg is het vaak niet duidelijk wat de precieze oorzaak is. Dat maakt de behandeling van eczeem complex en zorgt ervoor dat het soms moeilijk is om de klachten volledig onder controle te krijgen.

Hoe verloopt eczeem?

Typisch voor eczeem is dat het in periodes verloopt, de aandoening is dus wel altijd aanwezig, maar de klachten zijn gelukkig niet altijd even ernstig. De klachten van eczeem worden meestal gekenmerkt door droge, rode plekken met zeer hevige jeuk, meestal beperkt tot enkele afgelijnde zones, vaak symmetrisch aan beide zijden van het lichaam, maar soms worden ook grotere delen getroffen.

Ondersteun de huid buiten periodes van eczeem

De periodes van eczeem zijn niet altijd even hevig, in 3 van de 4 gevallen zijn ze eerder licht tot matig in plaats van ernstig. Tussen de periodes van eczeem door is de huid vaak nog droog en gevoelig voor irritatie. Ook dan is het belangrijk om de huid te blijven verzorgen, bijvoorbeeld met een vette zalf.

Wat zijn de symptomen van eczeem en waar komt eczeem voor op de huid?

  • Bij babies en kinderen tot 2 jaar, begint eczeem meestal vanaf de eerste levensmaanden. De jeuk kan ernstig zijn en kan de slaap verstoren. De huid is permanent droog. De eczeemplekken komen vooral voor op het voorhoofd, de wangen, de kin en de billetjes.
  • Bij kinderen ouder dan 2 jaar komen de eczeemplekken vooral voor in de huidplooien (de nek, achterkant van de knieën en de oren, de polsen, de enkels en de handen), wangen en ellebogen.
  • Bij volwassenen worden vooral hals, hoofd, handen, voeten, ellebogen, schouders, onderbenen en buik getroffen door eczeemplekken.

Wat zijn de mogelijke oorzaken van eczeem?

De exacte oorzaak is nog onbekend, maar verschillende factoren kunnen de ontwikkeling van eczeem bevorderen :

  • Erfelijkheid: 50 tot 70 % van de patiënten met eczeem hebben een ouder die ook eczeem heeft. Kinderen waarvan de ouders eczeem hebben, hebben een hoger risico om op hun beurt eczeem te ontwikkelen.
  • Irriterende producten: parfums, huishoudproducten, wol of synthetische weefsels.
  • Omgevingsfactoren: pollen, dierenhaar, stofmijt of voedselallergenen.
  • Stress

Welke soorten eczeem zijn er?

Eczeem is niet bij iedereen hetzelfde. Er zijn verschillende soorten eczeem.

Contacteczeem

Bij contacteczeem kan de oorzaak vaak achterhaald worden. Het eczeem is namelijk getriggerd door contact met een stof die allergie kan veroorzaken. Contacteczeem is een flink jeukende huidontsteking, die vaak beperkt blijft tot één eczeemplek. De jeuk en roodheid houden een paar uur tot een paar dagen aan.

Atopisch eczeem of constitutioneel eczeem

Constitutioneel of atopisch eczeem is een chronisch jeukende huiduitslag of huidontsteking. De stof of situatie die de eczeem triggert is vaak niet aanwijsbaar. Bij 90% ontstaat de aandoening vóór het 5e levensjaar. Bij de helft is het eczeem voor de puberteit verdwenen.

Seborroïsch eczeem

Seborroïsch eczeem is een milde vorm van eczeem die veel voorkomt. Ongeveer één op de twintig mensen heeft last van seborroïsch eczeem. Je herkent het aan een rode huid met gele, vettige schilfers. Deze vorm kan jeuken. Meestal zitten de plekjes in het gezicht, vooral bij de neus, wenkbrauwen en haarlijn. Bekende vormen van seborroïsch eczeem zijn Roos en Berg (bij babies). 

Last van eczeem? Wij geven je graag een extra tip!

Tip: Verzorg de huid ook buiten periodes met eczeem goed, zodat de huid rustig blijft. Mensen met eczeem hebben namelijk van nature een andere vetsamenstelling in de huid: de huid is droger. Een vette zalf kan helpen om de huid rustiger te houden.