Wat zijn de oorzaken van eczeem ?

Oorzaken eczeem

Eczeem kan op verschillende plekken op je lichaam ontstaan, bijvoorbeeld op je handen, je benen, je gezicht, ellebogen of knieholtes. Bij kinderen zijn vaak de laatste twee (knieholtes of ellebogen) aangedaan. Bij volwassenen ontstaat eczeem vaak op handen en benen.

Wat zijn de oorzaken van eczeem?

De oorzaak van eczeem is vaak niet bekend. Het verloop is ook niet altijd te voorspellen: soms gaat het tijden goed. Soms is er ineens een periode waarin de situatie verslechtert.
Het is aannemelijk dat stress en bijvoorbeeld een winterperiode eczeem kunnen triggeren of zelfs verergeren. Onderstaande factoren spelen ook een rol bij het ontstaan van eczeem...

  • Aanleg of erfelijkheid
  • Allergenen, dit zijn stoffen die een allergie kunnen veroorzaken. Bijvoorbeeld: latex, nikkel en rubber
  • Niet-allergene factoren. Zo is bekend dat water, zeep, wol, alcohol en voedsel eczeem kunnen uitlokken of verergeren.
  • Andere factoren zoals droge huid, droge lucht, warmte, fel zonlicht, transpiratie en stress kunnen eczeem uitlokken en verergeren.

Oorzaken eczeem | Bepanthen Eczeem Crème

Bepanthen Eczeem Crème kun je gebruiken bij mild tot matig eczeem op de intacte huid. Mensen met eczeem hebben van nature een andere vetsamenstelling in de huid; de huid is droger.
De eerste stap is om je huid goed te verzorgen zodat het eczeem rustig blijft.
Smeer de eczeemplekken naar behoefte in met Bepanthen Eczeem Crème

Oorzaken eczeem | Wist je dat…

  • …eczeem niet besmettelijk is? Eczeem kun je niet aan anderen overdragen.
  • …het gebruik van douchegel of geparfumeerde zeep eczeem kan veroorzaken of verergeren? 
  • …eczeem bij volwassenen het vaakst voorkomt op handen en voeten? 
  • …het belangrijk is om je huid, je gezicht, ellebogen, oksels en knieholtes goed af te drogen na douchen, wassen of sporten?
  • …sterke wasmiddelen voor je kleren, je sokken of je ondergoed je huid kunnen irriteren? Gebruik een mild, geurloos wasmiddel.
Curve Image Eczeem

Onze producten

Bepanthen Eczeem Crème 50g

Bepanthen Eczeem Crème

Bepanthen Eczeem Crème verlicht effectief jeuk en roodheid bij licht tot matig eczeem, zonder cortisonen (geen hormonen). Daarnaast ondersteunt Bepanthen Eczeem Crème het huidherstel bij huiduitslag, zoals eczeem of een allergische reactie. Bepanthen Eczeem Crème is een medisch hulpmiddel, lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing. 

Bepanthen Eczeem Crème Baby 20g

Bepanthen Eczeem Crème Baby

Bepanthen Eczeem Crème Baby verlicht effectief jeuk en roodheid bij licht tot matig eczeem voor de allerkleinsten (te gebruiken vanaf de geboorte), zonder cortisonen (geen hormonen). Bepanthen Eczeem Crème Baby is een medisch hulpmiddel, lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

Bepanthen Droge & Gevoelige Huid Crème 200ml

Bepanthen Droge & Gevoelige Huid Crème

Bepanthen Droge & Gevoelige Huid Crème is bedoeld voor dagelijkse intensieve verzorging en bescherming van de droge en gevoelige huid. Ideaal voor grotere plekken, zoals armen en benen. De unieke formule zorgt voor een 24 uur intensieve hydratatie. Dermatologisch getest en zonder onnodige toevoegingen. Tip! Ook geschikt voor verzorging en onderhoud van de (zeer) droge en gevoelige huid na een periode van eczeem.

Bepanthen Beschermende Zalf 50gr

Bepanthen Beschermende Zalf

Bepanthen Beschermende Zalf beschemt, verzorgt en ondersteunt de droge, schrale, ruwe huid en huidplekken zoals op handen, lippen, wangen, knokkels, ellebogen en hielen.