Wat is eczeem?

Eczeem is een verzamelnaam van allerlei aandoeningen die rode, jeukende uitslag tot gevolg hebben. Kortgezegd is eczeem een ontsteking van de bovenste huidlagen met als gevolg jeuk, roodheid en zwelling. Bij elke vorm van eczeem kan een verdikking en verharding van de huid ontstaan door wrijven en krabben. Eczeem komt voor bij alle leeftijden: van baby’s tot kinderen, van volwassenen tot oudere mensen.

Eczeem | Rode, jeukende uitslag

Wist je dat bijna 1 miljoen Nederlanders regelmatig jeuk hebben en worden geconfronteerd met rode, schrale huidplekken? Eczeem staat daarmee op nummer 4 in de top 10 van chronische ziektes.*

*Bron: CBS, juni 2013: 16,7 mln inwoners in Nederland, waarvan 2,5 mln 0-12 jaar; Vereniging voor mensen met constitutioneel eczeem, www.vmce.nl

Hoe ontstaat eczeem?

De oorzaak van eczeem is vaak niet bekend. Wel weten we dat verschillende factoren een rol spelen bij het ontstaan van eczeem, bijvoorbeeld aanleg of erfelijkheid, allergenen, niet-allergene factoren, droge huid of lucht. Lees meer over de oorzaken van eczeem.

Verschillende soorten eczeem

Niet iedereen die last heeft van eczeem ervaart dit hetzelfde. Onder andere het type eczeem bepaalt de ernst en symptomen. Er bestaan verscillende soorten eczeem waarvan de volgende soorten het meest voorkomen.

Contacteczeem

Bij contacteczeem kan de oorzaak vaak achterhaald worden. Het eczeem is namelijk getriggerd door contact met een stof die allergie kan veroorzaken. Contacteczeem is een flink jeukende huidontsteking, die vaak beperkt blijft tot één eczeemplek. De jeuk en roodheid houdt een paar uur tot een paar dagen aan.

Constitutioneel (atopisch) eczeem

Constitutioneel of atopisch eczeem is een chronisch jeukende huiduitslag of huid door een ontsteking. De stof of situatie die de eczeem triggert, is vaak niet aanwijsbaar. Bij 90% ontstaat de aandoening voor het 5e levensjaar. Bij de helft is het eczeem voor de puberteit verdwenen.

Naast contacteczeem en constitutioneel (atopisch) eczeem zijn er nog andere soorten. Lees meer over de verschillende soorten eczeem.

Zo behandel je eczeem | Bepanthen Eczeem Crème

Mensen met eczeem hebben van nature een andere vetsamenstelling in de huid: de huid is droger. De eerste stap is om je huid goed te verzorgen zodat het eczeem rustig blijft. Smeer de eczeemplekken naar behoefte in met Bepanthen Eczeem Crème.

Lees meer over eczeem behandelen

Bepanthen Eczeem Crème bevat geen cortisonen en is geschikt voor licht tot matig eczeem. Bepanthen Eczeem Crème wordt gebruikt op de intacte huid. Bepanthen Eczeem Crème is een medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing. 

Lees meer over Bepanthen Eczeem Crème

Eczeem behandelen | 5 extra tips bij eczeem

Tip 1 – Het is belangrijk om de huid goed vet te houden. Gebruik dagelijks een neutrale zalf of crème.

Tip 2 - Hygiëne is belangrijk, maar ga niet te vaak onder de douche of in bad. Eenmaal per dag of om de dag douchen is voldoende voor een goede hygiëne. Door vaker te douchen droogt de huid namelijk uit. Douche of baad bovendien niet te warm en niet te lang.  

Tip 3 - Gebruik geen of zo min mogelijk zeep, shampoo of badschuim of andere producten met toevoegingen zoals parfum.

Tip 4 - Probeer niet te krabben over de droge en gevoelige huid. Soms is de drang niet te weerstaan. Houd je nagels daarom kort en bij kinderen kun je bijvoorbeeld sokjes om hun handen doen om krabben te voorkomen.

Tip 5 - Mocht je last blijven houden van eczeem? Raadpleeg je huisarts. Deze kan je eventueel een hormoonzalf voorschrijven of doorverwijzen naar een dermatoloog.

Belangrijk: wees niet bang voor besmetting van het gezin, vrienden of familie. Eczeem is namelijk niet vies of besmettelijk!

Gebruik na een periode van eczeem Bepanthen Droge & Gevoelige Huid Crème voor verzorging en onderhoud van de (zeer) droge en gevoelige huid.