Wat zijn Rode babybillen (of luieruitslag)?

Rode babybillen (of luieruitslag) komen veel voor bij baby’s. Vrijwel elk kind krijgt er in de jongere jaren wel een keertje mee te maken. Het is ook heel normaal dat het voelt als ouder alsof je iets verkeerd hebt gedaan, maar maak je geen zorgen want dat heb je niet. Dit kan gebeuren. De huid van je kleintje is natuurlijk gevoelig en rode billetjes zijn niet leuk om te zien. Gelukkig is het wel goed te behandelen. 

Hoe ontstaan rode baby billetjes?

Het is waarschijnlijk niet zo moeilijk om je voor te stellen dat een warme, vochtige omgeving zoals een babyluier, irritatie kan veroorzaken voor je baby’s huid. Rode babybilletjes (of luieruitslag) ontstaan daarom vaak doordat een natte luier – maar ook bijvoorbeeld vochtig ondergoed - te lang in aanraking is geweest met het kwetsbare huidje van je kind. Daarnaast kunnen rode babybilletjes ook voorkomen bij doorkomende tandjes en kiezen, of als je kleine overgaat op andere voeding: vaste voeding of flesvoeding.

Babybilletjes

Je baby’s urine veroorzaakt vochtigheid en creëert de perfecte omstandigheid voor gevoelige, rode babybilletjes. Voeg bij deze vochtigheid nog een klein beetje wrijving van de luier (of de randjes van de luier) en de enzymen uit de babyontlasting toe en voilà: je hebt een perfecte omgeving waarin rode, schrale babybilletjes (of luieruitslag) zich makkelijk kan ontwikkelen bij jouw kleintje.

Geïrriteerde babyhuid

Het is niet moeilijk om te begrijpen dat zo’n dampige, warme omgeving in een babyluier de babyhuid geïrriteerd raakt. Als de natuurlijke beschermlaag van de babybilletjes eenmaal is niet meer intact is, word je ineens geconfronteerd met rode plekjes op de billen van je kleintje die je liever niet ziet.

Symptomen van rode babybillen

  • Roodheid, schrale huidplekjes of vlekken op de billetjes, in de liezen of de huid rondom het luiergebied van je baby’tje.
  • De huid met de uitslag/rode plekjes kan warm aanvoelen.
  • Het gedrag van je baby kan veranderen en je kindje kan onrustiger zijn dan anders. Je kindje kan bijvoorbeeld makkelijker gaan huilen bij het aanraken of wassen, of  ’s nachts vaker wakker worden door het ongemak van de gevoelige rode huid.

Rode babybilletjes en het verschonen van je baby

Rode en geïrriteerde babybilletjes kunnen het humeur van je kleintje behoorlijk beïnvloeden, met name zodra de luier verwisseld wordt.  Sommige baby’s vinden het heel onprettig als de gevoelige rode billetjes worden aangeraakt of gewassen. Je baby’tje kan al beginnen te huilen door een zachte aanraking op de gevoelige huid.

Baby Zalf vs Baby Crème

Rode babybilletjes kunnen erg vervelend zijn, maar gelukkig zijn er goede producten voor. Maar kies je voor een luierzalf, luiercrème, billencrème, zinkzalf of billenzalf? Met de Bepanthen Baby Zalf zijn rode babybilletjes goed te behandelen. Door de speciale samenstelling legt Bepanthen Baby Zalf een beschermend laagje op het kwetsbare huidje. Voor de verzorging en bescherming van de kwetsbare babyhuid is dit belangrijk omdat de huid zo wordt beschermd tegen invloeden van buitenaf.

Crèmes bevatten meer water en leggen geen beschermend laagje op de huid. Daarom adviseren wij een babyzalf in plaats van een babycrème of billencrème. Het doorzichtige laagje sluit de huid niet af, maar laat haar ademen zodat het huidje haar natuurlijke kracht behoudt. Bovendien bevat Bepanthen Baby Zalf dexpanthenol (5%) om het natuurlijke huidherstel te ondersteunen.

Rode babybilletjes | Smeeradvies

Wanneer de huid weer gaaf is en hersteld, is het belangrijk de billetjes van je kleintje met name bij de luierwissel voor het slapen gaan in te smeren. Bepanthen Baby Zalf legt namelijk een beschermend laagje op het kwetsbare huidje. Het sluit de huid niet af, maar laat haar ademen zodat het huidje haar natuurlijke kracht behoudt en ’s nachts optimaal is beschermd.

Smeerwijzer voor je baby

Rode billetjes en een schraal huidje. Baby’s kunnen te maken krijgen met dergelijke ongemakjes. Een natte luier kan de babybilletjes prikkelen en invloeden van buitenaf kunnen het kwetsbare huidje schraal maken. Het beste is natuurlijk dit te voorkomen.

Beschermen

Verwissel de luier meerdere malen per dag, want een natte luier kan de huid prikkelen. Smeer bij iedere luierwisseling Bepanthen Baby Zalf. Deze zalf brengt een doorzichtig ademend laagje aan, waardoor de billetjes beter beschermd zijn tegen invloeden van buitenaf.

Ontspannen

Badderen is een heerlijk ontspanmomentje voor je baby. Maar het water kan zijn huidje uitdrogen. Droog je baby na het badje goed af en gebruik Bepanthen Baby Zalf voor een optimale verzorging. Bepanthen verzacht en ondersteunt het natuurlijke huidherstel.*

Ondersteunen

Het eerste jaar ontwikkelt je baby zich in een razend tempo. Niet gek dat al die veranderingen hun weerslag kunnen hebben op de kwetsbare babyhuid. Bepanthen Zalf ondersteunt het natuurlijke huidherstel* en beschermt de huid van je kleintje tegen invloeden van buitenaf.

 *Dexpanthenol ondersteunt het huidherstel