Schaafwonden, snijwonden, brandwonden

Een botsing op het voetbalveld, een mes dat uitschiet bij het snijden van groenten in de keuken, een ongelukje met de step, verbrand aan  het strijkijzer; kleine wondjes zijn bijna onvermijdelijk in het dagelijks leven. Meer dan de helft van de Nederlandse volwassenen heeft wel eens een schaaf- of snijwond*.

*Bron: Multiscope marktpeiler, april 2020, n= 1.028

Eerste hulp bij kleine wondjes | EHBO-kit

Over het algemeen kunnen schaafwonden, snijwonden en brandwonden prima thuis worden behandeld, zolang je de juiste producten hebt in je EHBO-kit. 

Soorten wonden

Kleine wonden die alleen de bovenste huidlaag (epidermis) aantasten, kunnen meestal thuis worden behandeld . Dit kan bijvoorbeeld een schaafwond zijn. Lichte sneeën, zoals ze vaak in de keuken voorkomen, vereisen meestal ook geen medische behandeling als de huid niet ernstig beschadigd is.

In normale omstandigheden, kan verbranding door de zon of een lichte brandwond ook prima thuis verzorgd worden zolang de huid alleen aan de oppervlakte rood, gezwollen of oververhit is.

Een goede wondverzorging

Hoe je jouw wond behandelt, bepaalt de uiteindelijke wondheling. Een goede behandeling helpt mogelijke infecties te voorkomen en littekens te verminderen. Of het nou om een schaafwond, een snee of brandwond gaat, de behandeling begint altijd met het schoonmaken of koelen met water.

Spoel de schaafwond of snijwond schoon met stromend water. Bij oppervlakkig brandwonden moet de huid snel gekoeld worden onder lauw stromend water, ongeveer 1 a 2 minuten. Dit minimaliseert de schade aan de huidcellen.

Bepanthen Wondgel

Vervolgens kan de schaafwond, snijwond of brandwond verzorgd worden met de hydraterende  Wondgel van Bepanthen. Bepanten Wondgel* is een hydrogel die:

  1. infecties helpt voorkomen
  2. wondgenezing versnelt
  3. onmiddellijk de pijn verlicht door verkoeling
  4. het risico op littekens vermindert

Bevat geen parabenen, kleurstoffen of parfum. Prikt niet. Geschikt voor het hele gezin, van jong tot oud.

Lees meer over Bepanthen Wondgel

*Medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing