Droge handen | Extreem droge handen | Eczeem handen

Droge handen

Droge handen en schrale handen zijn duidelijk herkenbaar aan een gerimpelde huid vaak met huidschilfers. Ook kun je letterlijk barstjes in de huid van je handen zien.

Droge handen ontstaan omdat de huidoppervlakte van je handen het vaak te verduren krijgen. Denk aan veelvuldig handen wassen met zeep en wasmiddel in beroepen als kapper, hovenier, etc. Maar ook aan eeltvorming bij belasting van de handen en temperatuurwisselingen in de winter en zomer (uitdroging van de handen) zijn van invloed.

Een droge huid kan er naast onprettig uitzien ook vervelend gaan aanvoelen. Men noemt dit veelal een trekkerig gevoel van de huid. De elasticiteit van de huid is weg. Wat kun je eraan doen? Lees verder! 

Hoe ontstaan droge handen? | Oorzaak van droge handen

Als de hoornlaag van je huid in een goede conditie is - het juiste vochtniveau heeft en over voldoende vetten beschikt - kan je huid jou optimaal beschermen en voelt de huid soepel (elastisch), zacht en sterk.   

Bij droge handen en een droge huid zijn de huidvetten echter afgenomen. Er wordt niet alleen minder vocht vastgehouden, een droge huid is ook minder elastisch. Hierdoor kan de huid bij belasting of intensief gebruik niet soepel meebewegen. In de huid kunnen zelfs oppervlakkige barstjes komen. Mocht de huid barsten dan spreken we van kloofjes die ontstaan als je huid erg droog is. Kloofjes komen het meest voor bij vingers en handen, maar bijvoorbeeld ook op je lippen. 

Onze handen zijn één van de meest gebruikte ledematen van ons lichaam. Ze worden dan ook onderworpen aan een heel aantal factoren die kunnen zorgen voor het uitdrogen en beschadigen van de huid. 

  • UV-straling
  • (Extreme) Temperatuurschommelingen
  • Wind 
  • Het regelmatig wassen van de handen
  • Het gebruik van desinfecterende middelen
  • Ruwe oppervlakken

Wat te doen bij droge handen? | Handcrème

We benadrukken graag het belang van het vetlaagje op de huid, wanneer de huid in goede conditie is. Bij een verstoorde huidbarrière loop je namelijk meer kans op infecties. Over het algemeen wordt daarom geadviseerd om de handen in te smeren met zalf of een handcrème. Het is namelijk goed om je handen te helpen met het behouden van deze beschermingslaag. Dit kan je doen door de handen geregeld in te smeren met een handcrème zoals Bepanthen Handcrème:

  • Hydrateert, beschermt en verzacht
  • Ondersteunt het natuurlijke huidherstel dankzij pro-vitamine B5
  • Trekt snel in, plakt niet
  • Dermatologisch getest

Voor zachte en soepele handen!

Droge handen | Eczeem handen

Je huid bevat van nature een laagje vet dat dient ter bescherming van de huid en houdt de huid soepel en elastisch. Bij veelvuldig handen wassen haalt het zeep het vettige laagje van de huid van je handen. Als dat beschermende laagje mist, kunnen water en andere stoffen de huid binnendringen. Dat zorgt voor droge handen, irritatie en uiteindelijk kan het zelfs voor eczeem op de handen zorgen. Soms werkt regelmatig insmeren dus niet. Is je huid rood en jeukt de rode huid? Dan is er mogelijk sprake van eczeem.

Lees meer over eczeem handen en eczeem.  

Bepanthen heeft overigens een effectieve oplossing voor eczeemplekken op je handen die makkelijk aan te brengen (en uit te smeren is) op de aangedane huid.

Lees meer over Bepanthen Eczeem Crème.  

Wat te doen bij zeer droge handen

Heb je eenmaal zeer droge handen, dan kom je er lastig van af. Bovendien komen droge huidplekken vaak op dezelfde plek terug. Houdt de huid soepel, zacht en sterk met Bepanthen Beschermende Zalf. De vette zalf houdt je huid soepel, zacht en sterk én legt een beschermend laagje op je huid, zonder de huid af te sluiten.

Meer weten? Lees meer over Bepanthen Beschermende Zalf.  

Droge handen | Winterkwaaltje…

Buiten daalt de temperatuur, binnen gaat de verwarming omhoog. Dat betekent een droge atmosfeer én kans op een droge huid. Vooral je handen en je lippen hebben het zwaar. De droge, verharde huid rond je nagels en de ruwe, schrale huid van je knokkels en lippen zijn extra gevoelig. Veel binnen zijn heeft dus ook effect op de huid met name waar de huid blootgesteld is, zoals je handen.  

Let op | Desinfectiemiddel en droge handen

Graag halen we ook nog even het gebruik van desinfectiemiddelen aan. Momenteel worden deze veelvuldig gebruikt voor extra hygiëne en om besmetting via de handen tegen te gaan.

Let op: desinfectiemiddelen bevatten in de meeste gevallen alcohol om te desinfecteren. Dit werkt goed, maar het nadeel is dat alcohol de huidbarrière nog verder afbreekt, omdat alcohol de handhuid nog verder uitdroogt. Dit heeft een negatief effect op de toch al droge handen.

Bepanthen Curve Image Droge Huid Blauw

Droge huid producten

Bepanthen Handcrème 50ml

Bepanthen Handcrème

Bepanthen Handcrème; een herstellende crème voor droge, ruwe en beschadigde handen. Ook te gebruiken als handmasker. Hydrateert, beschermt, verzacht en helpt het huidherstel van droge handen (ook working hands).

Bepanthen Eczeem Crème 50g

Bepanthen Eczeem Crème

Bepanthen Eczeem Crème verlicht effectief jeuk en roodheid bij licht tot matig eczeem, zonder cortisonen (geen hormonen). Daarnaast ondersteunt Bepanthen Eczeem Crème het huidherstel bij huiduitslag, zoals eczeem of een allergische reactie. Bepanthen Eczeem Crème is een medisch hulpmiddel, lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing. 

Bepanthen Beschermende Zalf 50gr

Bepanthen Beschermende Zalf

Bepanthen Beschermende Zalf beschemt, verzorgt en ondersteunt de droge, schrale, ruwe huid en huidplekken zoals op handen, lippen, wangen, knokkels, ellebogen en hielen.

Bepanthen Droge & Gevoelige Huid Crème 200ml

Bepanthen Droge & Gevoelige Huid Crème

Bepanthen Droge & Gevoelige Huid Crème is bedoeld voor dagelijkse intensieve verzorging en bescherming van de droge en gevoelige huid. Ideaal voor grotere plekken, zoals armen en benen. De unieke formule zorgt voor een 24 uur intensieve hydratatie. Dermatologisch getest en zonder onnodige toevoegingen. Tip! Ook geschikt voor verzorging en onderhoud van de (zeer) droge en gevoelige huid na een periode van eczeem.