Bepanthen

Eczeem bij baby's

Eczeem bij baby's

Eczeem

Wie bent u?

 • Zwanger
 • Baby's en Ukkies
 • Peuters tot Pubers
 • Volwassen
 • Senioren
 • Professionals

Baby’s hebben een heel kwetsbaar huidje, waardoor eczeemplekken relatief makkelijk kunnen ontstaan. Eczeem bij een baby kan veel jeuk veroorzaken en het kan er bovendien erg vervelend uitzien. Naast dat de jeuk en het krabben voor je kleintje vaak zielig is om te zien, kunnen vragen van buitenstaanders over ‘wat is er aan de hand’ ook erg vervelend zijn.  

Baby’s kunnen al in een vroeg stadium eczeemplekjes ontwikkelen. Vooral de ellebogen en knieholtes zijn plekken waar eczeem bij baby’s gauw te herkennen is. Baby’s kunnen al in de eerste weken na de geboorte te maken krijgen met rode, jeukende eczeemplekjes op het tere babyhuidje.

Na astma is eczeem een van de meest voorkomende chronische aandoeningen onder kinderen. Eczeem bij baby’s ontstaat om verschillende redenen. Aanleg of erfelijkheid spelen vaak een rol. Andere oorzaken van eczeem bij je kleintje kunnen zijn:

 • Allergenen, dit zijn stoffen die een allergie kunnen veroorzaken. Bijvoorbeeld: latex, nikkel en rubber.
 • Niet-allergene factoren. Zo is bekend dat water, zeep, wol en voedsel eczeem kunnen uitlokken of verergeren.
 • Andere factoren zoals droge huid, droge lucht, warmte, fel zonlicht kunnen eczeem uitlokken en verergeren.

Kan eczeem bij baby’s kwaad?

Ondanks dat de jeuk en de plekjes die door eczeem worden veroorzaakt heel erg vervelend kunnen zijn voor je kleintje, is eczeem niet direct gevaarlijk. De meeste baby’s met eczeem hebben een zogenaamde ‘milde vorm’ van eczeem. In Nederland heeft 84% van de mensen deze milde tot matige vorm van eczeem. Je kindje kan over eczeem ‘heen groeien’, waardoor er op latere leeftijd geen eczeemplekken meer zullen ontstaan.

Wel is het belangrijk de huid van je kleintje goed in de gaten te houden:
deze kan door het veelvuldige krabben (met soms te scherpe nageltjes) open gaan of er kunnen kleine wondjes ontstaan die kunnen gaan infecteren.

Het is daarom van belang de jeuk die eczeem bij baby’s veroorzaakt zo snel mogelijk en effectief op de nog intacte huid te behandelen met bijvoorbeeld een crème zoals Bepanthen Eczeem Crème. Deze crème is zelfs voor de allerkleinsten geschikt en verkrijgbaar in een kleine variant van 20 gram.

Hoe behandel ik eczeem bij mijn baby?

Eczeem bij je baby kun je effectief behandelen met Bepanthen Eczeem Crème.
Bepanthen Eczeem Crème is geschikt voor baby’s en bevat geen cortisonen. De crème kan worden gebruikt bij mild tot matig eczeem op de intacte huid.

Baby’s met eczeem hebben van nature een andere vetsamenstelling in de huid: de huid is droger. De eerste stap is om de huid van je kleintje goed te verzorgen zodat het eczeem rustig blijft. Smeer de eczeemplekjes op je baby’s huidje naar behoefte in met Bepanthen Eczeem Crème.

7 tips bij eczeem bij baby’s:

 • Gebruik lauw water als je je baby wast
 • Houd haar/zijn nageltjes kort zodat je baby haar/zijn huidje zo min mogelijk ‘open’ krabt. Eventueel kun je sokken over de handjes doen om je kind tegen het krabben te beschermen.
 • Zorg dat het badje van je baby niet te warm is en laat je baby niet te lang badderen.
 • Gebruik douche-olie (geen zeep) en een milde shampoo, dode zeezout, of azijn in het badje.
 • Houd de huid van je baby goed vet met een vette zalf zoals bijvoorbeeld Bepanthen Beschermende Zalf.
 • Bescherm de huid van je baby tegen de zon. Gebruik minimaal factor 50.
 • Doorbreek de vicieuze cirkel van krabben: probeer je kind zo min mogelijk te laten krabben als het jeukt. Krabben beschadigt de huid waardoor schimmels en bacteriën makkelijker de huid binnendringen. Zo kunnen nieuwe irritaties, beschadigingen of infecties ontstaan. Een vicieuze cirkel.
 • Na het insmeren met Bepanthen Eczeem Crème kan het helpen je baby af te leiden door bijvoorbeeld een boekje te lezen.
Wees eczeem te snel af:

Het kan helpen om de plekjes bij je baby die gevoelig zijn voor eczeem eerder te behandelen. Je hoeft namelijk niet te wachten tot de klachten echt vervelend worden of de plekken groot zijn.
Probeer eczeem bij je kleintje voor te zijn door het zachte kwetsbare huidje goed in te smeren, bijvoorbeeld met Bepanthen Baby Zalf.

Meer over eczeem…

Benieuwd wat anderen vinden van Bepanthen Eczeem Crème? Lees ervaringen.
Waar kan ik Bepanthen Eczeem Crème kopen?

**Kruidvat Test & Tell (n=43), 2017

 

Advies bij

Ook in ons assortiment

Bepanthen Eczeem Crème Medisch hulpmiddel
Bepanthen Eczeem Crème

Bepanthen Eczeem Crème verlicht effectief jeuk en roodheid, zonder cortisonen (geen hormonen). Bepanthen Eczeem Crème is een medisch hulpmiddel, lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

Meer info »
Bepanthen Baby Zalf
Bepanthen Baby Zalf

Bepanthen Baby Zalf beschermt en verzacht rode babybilletjes. De zalf bevat een hoge concentratie vetten (65% lipiden), die een beschermend laagje achter laten zonder de huid af te sluiten.

Meer info »
Bepanthen Beschermende Zalf
Bepanthen Beschermende Zalf

Bepanthen Beschermende Zalf beschermt en verzorgt droge, schrale en kwetsbare huidplekken zoals lippen, wangen, knokkels en vingers, ellebogen en hielen.

Meer info »